ادای دین ما به جانباختگان قتل عام های سال ۱۳۶۷ با ایجاد روز یادبودی بین المللی و بهره گیری از آن
محمد پروین

تابستان دیگری در راه است و یادآور قتل عام هزاران انسانی که با فتوای خمینی در تابستان ۱۳۶۷ جان باختند. از آنجائیکه این اعدام ها در روزها و ماههای متفاوتی رخ داد، فعالان سیاسی و حقوق بشر مراسم خود در یادبود این قتل عام ها را بطور جداگانه و در روزهای مختلف برگزار کرده و میکنند. این روزها انشا نویسی های ما  نیز دوباره در مورد این قتل عام ها که از بزرگترین جنایات رژیم اسلامیست آغاز شده است. بیائید با چالش یکدیگر راه کار دیگری را نیز برای دستیابی به نتایج بهتر پیشه خود کنیم تا کمی از دینمان را به این جانباختگان و دیگر قربانیان رژیم اسلامی در ایران ادا کرده باشیم و به اهداف دیگری نیز که در این نوشته آمده است دست یابیم.
 
در بزرگداشت این جان باختگان، مهم نیست که افراد به کدام گروه تعلق داشته اند و مرام و مسلکشان چه بوده است. مهم اینست که این افراد تنها به دلیل مخالفت با رژیمی جنایتکار جان باخته اند.
 
ما با اتفاق و هماهنگی میتوانستیم و هنوز نیز میتوانیم شرایطی ایجاد کنیم که این جنایات از عوامل تعیین کننده در عدم شناسائی رژیم اسلامی از طرف قدرتهای سود جوی جهانی بشود.
از این رو بود که سالها پیش در ارزیابی این مراسم، توجه ما در گروه مهر به این امر معطوف شد که برای جلب نظر آزادی خواهان جهان به این جنایات، و نهایتاً استفاده از آن برای روشن‌ترکردن ماهیت رژیم جنایتکار حاکم بر ایران، لازم است که روز خاصی را بعنوان روز قتل عام تعیین کنیم. روزی که تمام افراد و گروههائی که این جنایات از یادشان نخواهد رفت، مراسمی را در کشور های مقیم خود برگزار کنند.
برای تحقق این امر تا حدی که امکانات ما اجازه میداد، از طریق تماسهای فردی، گروهی، ای میل، نامه، رادیو و تلویزیون نظر خواهی کرده و در خواست کردیم که گروهها و افراد پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارند. به روشنی نیز توضیح داده شد که این امر مغایرتی با روزهائی که آنها معمولا مراسم خود را بر گزار میکنند ندارد بلکه وجه تمایزش آنست که بطور مشترک و نهایتا بسیار چشم گیر تر این مراسم در یک روز خاص نیز برگزار خواهد شد. پیشنهاد گروه  ما اینبود که برای در بر گرفتن همه کشتارها، پایان تابستان و نهایتا اول سپتامبر میتواند روز مناسبی باشد. متاسفانه هیچ پیشنهادی دریافت نشد!
منتها ما تلاش خود را ادامه دادیم. برای اینکه این روز شناخت جهانی پیدا کند، سعی کردیم تا سازمان عفو بین الملل را متقاعد کنیم تا اول سپتامبر را بعنوان روز یادبود جهانی قربانیان سیاسی وعقیدتی اعلام کند. بعنوان اولین قدم، قطعنامه ای در این مورد اَماده کرده و در کنفرانس ناحیه جنوب سازمان عفو بین الملل در شهر سیاتل امریکا مطرح کردیم. این قطعنامه در تاریخ ۱۹ اَوریل ۲۰۰۲ به تصویب رسید [۱]. با پیگیریهای بسیار سر انجام سازمان عفو در کنفرانس سالانه ای که در شهر پیتسبورگ داشت این پیشنهاد را طی قطعنامه P5 در ۴ آوریل ۲۰۰۳  تصویب کرد. سازمان عفو در پایان این قطعنامه عنوان کرد که اگر سایر سازمانهای حقوق بشر نیزبا این روز موافق باشند و روز دیگری را پیشنهاد نکنند، اول سپتامبر بعنوان یک روز جهانی اعلام خواهد شد [۲].
متاسفانه بجز گروه مهر، تمامی گروه ها و سازمان های ایرانی این روز را نادیده گرفته و به گرد هم اَئیهای کوچک اینجا و اَنجا در میان ایرانیان ادامه دادند. این عدم توجه باعث شد که سازمان عفو هم اینکار را ادامه ندهد و علیرغم اعتراضات بسیار ما، این فرصت استثنائی از دست رفت.
خوشبختانه همچنانکه در نوشته‌های دیگری عنوان شد، سازمان عفو بین الملل به دلیل نقش ابراهیم  رئیسی در قتل عام زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷(1988)، اقدام جدی و رسمی را برای بررسی او بخاطرجنایات و اقدامات  ضد بشری آغاز کرده است[۳]،    [۴].
 این امر انگیزه آن شد که من دوباره به تلاش برای به رسمیت شناختن بین‌المللی اول سپتامبر بعنوان روز بین‌المللی قتل عام و نقض حقوق بشر انسان‌ها  بپردازم. انتخابات هیئت مدیره جدید سازمان عفو که بزودی در ۹ جولای انجام خواهد شد وسیله مناسبی بود که من این سئوال وخواست را به نظر خواهی ۷ کاندیدای مدیریت بگذارم.  تا بحال دو نفر از کاندیدا ها پاسخهای امیدوار کننده ای با متنی که در زیر آمده است  برایم فرستاده اند:
 
۱-  پاسخ پروفسور باربارا اسپرال (Prof. Barbara C. Sproul)
'' من پرسش شما را به افراد هئیت مدیره فعلی سازمان عفو منجمله رضا فخاری، رئیس فعلی هیئت مدیره فرستادم و یادآور این شدم که دبیر کل  سازمان عفو، اگنس کلامرد (Agnes Callamard)  پیروزی رئیسی را " یادآور تلخ تسلط مجازات بر ایران" خوانده است.  سازمان عفو مطمئناً به این موضوع توجه دارد و من جویای آن خواهم بود که چرا به قطعنامه شما عمل نکرده است.''
 
۲- پاسخ خانم پنه لوپه هالکیاداکیس (Penelope Halkiadakis)
''من فکر می کنم این یک فرصت عالی برای میزبانی شما و نویسندگان اصلی قطعنامه در یک جلسه هیئت مدیره برای بحث در مورد این موضوع است. در این جلسه ، شما می توانید پیشنهادات خاص خود را ارائه دهید ، از جمله اینکه چه موارد حقوق بشری هست که  فکر میکنید سازمان عفو باید توجه بیشتری به آن‌ها نشان دهد و اینکه چگونه این نظرات ممکن است با استراتژی سازمان عفو همسوئی پیدا کنند.
براساس نتیجه کار وعلاقه سایر اعضای هیئت مدیره، این فرصتی است  که می تواند به یک گروه کاری تبدیل شود که در آن شما ، متخصصان کشور، کارکنان و سایر ذینفعان مربوطه برای طراحی یک مبارزه با هم کار  کنند.''
توجه این دو نفر، انتخاب و رأی دادن من به کاندیداهای سازمان عفو را بسیار راحتتر کرد!
 
امیدوارم که ایرانیان دیگری هم از این موقعیت بهره برداری کرده و با عضویت در سازمان عفو حق رأی دان و انعکاس نظرات در کنفرانس ها و نشست ها را بدست آورده باشند. نتیجه انتخابات سازمان عفو در یک کنفرانس اینترنتی از طریق زوم در تاریخ ۱۴ جولای اعلام خواهد شد. افرادی که عضو سازمان باشند میتوانند در این کنفرانس شرکت کنند.
شناخت روز اول سپتامبر به عنوان یک روز جهانی برای یادبود قربانیان خشونت های سیاسی و انعکاس همه جانبه و متحدانه ما میتواند نتایج بسیار مثبتی داشته باشد. پشتیبانی سازمانهای بین‌المللی در برسمیت شناختن این روز و اقدامات قانونی آنها برای بررسی جنایات رئیسی در این قتل عام ها و  دیگر موارد عامل بسیار موثری است تا بتوان فشاری بر سیاستمداران جهانی اعمال کرد تا با مشروط کردن  هر نوع ارتباطی  با رژیم اسلامی به توقف نقض حقوق بشر، سیاست‌های خارجی را تغیر دهند .
البته از آنجائیکه رژیم اسلامی هرگز به این شرط تن در نخواهد داد و این شرط ارتباطات دول سود جو با این رژیم را تعلیق به محال میکند، امکان تحقق آن شاید کم باشد. منتها آنچه که بدون شک اتفاق خواهد افتاد اینستکه تلاش متحدانه ما همراه با سازمانهای بین‌المللی و حمایت مردم آگاه شده، ارتباطات و کمک‌های به این رژیم را به حداقل خواهد رساند. مهمتر از همه، این خواست همه جانبه، فعالان درون مرز را در سازماندهی ایرانیان برای جنبش نافرمانی توانمند خواهد ساخت.
در خواستم از کلیه سازمانها، گروه‌ها و آزادی خواهان این است که به این امر توجه مثبت نشان دهند و موافقت های خود را برای اینکه آماده اند تا برای تحقق شناسائی روز جهانی قتل عام زندانیان سیاسی اقدام  کنند را به اطلاع ما برسانند. میتوانیم در یک نشست از طریق زوم، جزئیات تلاشهائی سازمان یافته را به بحث بگذاریم. اینکار جز با همکاری و اتحاد عمل ما ممکن نیست. بر فرض چنانچه روزی هم شناخته شود اگر مورد بهره برداری سازمان یافته ما قرار نگیرد، ره بجائی نخواهد برد.
لطفاً نظرات خود را با من در میان بگذارید و تا میتوانید آنانی را که میشناسید در این کار همراه سازید. 
به امید روزهائی که نوشته‌های ما تنها  گزارش فعالیتهای ما، دستاوردهایمان و تلاش برای تحقق راه کارهای جدید باشد.
 
محمد پروین 
 
منابع:
1. Request for Commemoration Day for the Political Prisoners Massacred By their
    Governments Sponsored by Pari Emam (MEHR Iran) at AI Southern Region Annual Meeting,
    Group 663, April 19, 2002
 
 
2. Request for Commemoration Day for the Political Prisoners Massacred By  their Governments
    Resolution P-5 (Adoption of the resolution proposed by MEHR at AI Southern Region)  April 4,
    2003 Pittsburg
3. Ebrahim Raisi must be investigated for crimes against humanity
4. Presidency of Ebrahim Raisi a Grim Reminder of the Crisis of Impunity
     https://www.amnesty.org/download/Documents/MDE1343142021ENGLISH.PDF
 

منبع:پژواک ایران


محمد پروین

فهرست مطالب محمد پروین در سایت پژواک ایران 

*افزون بر حرف، شعار و درخواست، برای کمک به جنبش درون ایران، چه باید کرد؟  [2022 Dec] 
*چگونه میتوان جنبشی را که زنان در ایران بر پا کردند حمایت کرد پیشنهاد فعالیت هائی با اهداف مشخص در برون ایران  [2022 Nov] 
*نقش ما در بده و بستان های سود جویان جهانی  [2021 Aug] 
*ای کاش!   [2021 Aug] 
* ادای دین ما به جانباختگان قتل عام های سال ۱۳۶۷ با ایجاد روز یادبودی بین المللی و بهره گیری از آن  [2021 Jul] 
*راه کار های سرنگونی رژیم اسلامی و بهره گیری از انتصاب رئیسی  [2021 Jul] 
*فرا سوی یاد بود های قتل عام تابستان ۱۳۶۷، چگونه میتوانیم دینمان را به جان باختگان ادا کنیم  [2019 Sep] 
*نبرد نافرمانی برای رهائی از رژیم اسلامی و استقرار دموکراسی در ایران راهی هست   [2019 Aug] 
*در رابطه با بیانیه ۱۴ نفر در ایران «گذار» ،«عبور» یا سرنگونی؟  [2019 Aug] 
* اَلترنتیو رژیم اسلامی چیست و کیست ؟  [2019 Aug] 
*ایرانیان مرعوب و دم فروبسته برون مرز، نظاره گر فاجعه ای در حال تکوین  [2014 Jun] 
*ایرانیان مرعوب و دم فروبسته برون مرز، نظاره گر فاجعه ای در حال تکوین  [2014 May] 
*فرصتی دیگر برای ایرانیان برون مرز  [2014 Apr] 
*نقطه عطفی در مبارزات مردم ایران  [2009 Nov] 
*اتحاد عمل شبکه لابی گران رژیم اسلامی در راستای رهنمودهای شورای ملی ایرانی امریکائی (نیاک)  [2009 Jan] 
*حقوق بشر، دموکراسی و عدالت اجتماعی  [2009 Jan] 
*رفتار رژیم اسلامی حاکم بر ایران قابل تغییر نیست  [2008 Sep] 
*در فردای ۱۸ تیرها (بخش دوم)   [2008 Jul] 
*در فردای ۱۸ تیرها، نقش ایرانیان برون مرز در مبارزات درون ایران بخش نخست [2008 Jul] 
*استفاده از حقوق بشر برای خدمت بیشتر به یک رژیم دیکتاتور  [2008 May] 
*بر سازمان عفو بین الملل چه میگذرد؟  [2008 Feb] 
*تاریخچه پیدایش و تکامل حقوق بشر در دوران معاصر   [2008 Jan] 
*حقوق بشر فراموش شده در ایران و نقش لابی گران رژیم اسلامی  [2007 Dec]