جمشید شارمهد اعدام شد
قوه قضائیه ایران میگوید جمشید شارمهد، شهروند ربوده شده ایرانی - آلمانی که در ایران زندانی بود، به اتهام «افساد فیالارض از طریق طراحی و هدایت اقدامات تروریستی» صبح دیروز اعدام شده است.
قوه قضاییه ایران آقای شارمهد را «سرکرده گروهک مزدور انجمن پادشاهی معروف به تندر» معرفی کرده و گفته این گروه در «عملیات تروریستی» دست داشته است.
انفجار سال ۱۳۸۷ حسینیه شیراز که ۱۴ نفر در آن کشته شدند، از جمله اتهامهای اصلی آقای شارمهد عنوان شده است. پیشتر افراد بسیاری در رابطه با این انفجار محاکمه اعدام و زندانی شدند، از جمله آرش رحمانی پور و محمدرضا علی زمانی که متهم به همکاری با گروه تندر وابسته به انجمن پادشاهی بودند.
خانواده آقای شارمهد این اتهامات را رد کرده و تاکید کرده بودند که او فقط سخنگوی تندر بود و فعالیتهایش هیچ ربطی به حملات در داخل ایران نداشت.
آقای شارمهد پس از فرود فولادوند دومین عضو «گروه انجمن پادشاهی» بود که وزارت اطلاعات ایران او را در خارج از مرزهایش ربود و به داخل کشور منتقل کرد.
حکومت ایران انجمن پادشاهی را گروهی «تروریستی» میخواند که شاخهای مسلحانه به عنوان «تندر» دارد. این گروه هدف خود را «براندازی جمهوری اسلامی» عنوان کرده است.
آقای شارمهد تابستان ۱۳۹۹ به امارات متحده عربی سفر کرده بود که ماموران حکومت ایران او را در دوبی ربودند و به ایران منتقل کردند.
ریاست جلسات محاکمه جمشید شارمهد را قاضی صلواتی برعهده داشت که احکام سنگینی برای زندانیان سیاسی صادر کرده است.
نهادهای حقوق بشری بارها درباره عدم رعایت قواعد یک دادرسی عادلانه، روند غیرقانونی ربودن آقای شارمهد و خطر اعدام او هشدار داده بودند.
پس از ربودن آقای شارمهد، وزارت اطلاعات ایران تا کنون در چندین نوبت، ویدیوهایی تحت عنوان «اعترافات» از جمشید شارمهد پخش کرد. نهادهای ناظر بر وضعیت حقوق بشر در ایران میگویند این گونه اعترافات زیر شکنجه اخذ میشود و ناقض حقوق متهم است.
آقای شارمهد متولد ۱۳۳۴ بود. او در ناحیه گلِندورا در لسآنجلس زندگی میکرد و پیش از آن نیز در آلمان ساکن بود.
درباره ربایش جمشید شارمهد چه میدانیم؟
در مجموعه چهار قسمتی «اسطوره تختی» از زندگی شخصی، ورزشی و اجتماعی غلامرضا تختی میشنویم.
پادکست
پایان پادکست
وزارت اطلاعات در اطلاعیهای اعلام کرده بود که آقای شارمهد را در «عملیاتی پیچیده» دستگیر کرده است. در اطلاعیه وزارت اطلاعات گفته بود انجمن پادشاهی «از آمریکا عملیات مسلحانه و خرابکارانه در ایران را هدایت میکرد.»
در مرداد ۱۳۹۹ و پس از عملیات ربایش، روزنامه «جوان» وابسته به سپاه پاسداران ادعا کرده بود که جمشید شارمهد در تاجیکستان بازداشت و به ایران تحویل داده شده است. تاجیکستان اما این ادعا را رد کرد.
بعدتر خانواده جمشید شارمهد اعلام کرد او در جریان سفری به امارات متحده عربی در دوبی توسط ماموران حکومت ایران ربوده و به ایران منتقل شد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز در گزارشی نوشت دادههای موقعیتیاب تلفن همراهی که خانواده شارمهد در اختیار این خبرگزاری گذاشته ظاهرا موید انتقال او به عمان پیش از انتقال به ایران است.
شایان شارمهد به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته بود که پدرش در دوبی به سر میبرد و قصد سفر به هند برای معاملهای تجاری در چارچوب شرکت نرم افزاری خود را داشت.
جمشید شارمهد مهندس نرمافزار بود و گفته میشود در زمان آغاز به کار انجمن پادشاهی، به وبسایت این گروه خدمات میداد.
منبع:بی بی سی