Satt fängslad i Iran – pekar ut häktad iranier
FOLKRÄTTSBROTT
– Jag såg honom i fängelset, säger Iraj Mesdaghi som är tidigare politisk fånge i Iran.
Han är övertygad om att den man som gripits och nu häktats för folkrättsbrott är den man han såg i korridorerna i fängelset i Iran.
Under onsdagens förhandlingar i tingsrätten fanns Iraj Mesdaghi, bland åskådarna. En 58-årig man ursprungligen från Iran, hade rest till Sverige för att besöka en släkting när han greps, misstänkt för folkrättsbrott i Iran i slutet av 1980-talet.
– Jag satt själv tio år i fängelse. Jag torterades med sådan grymhet. Jag var isolerad under väldigt lång tid, jag var i en låda, som de kallade graven. Tusentals fångar blev avrättade på den tiden. Jag bevittnade hundratals av dem. Och jag överlevde den massakern, berättar Iraj Mesdaghi.
Det var efter kriget mot Irak, som Irans dåvarande ledare Ayatollah Khomeini utfärdade en order om avrättningar av politiska fångar. Tusentals människor kom att avrättas under några månader år 1988. Enligt vittnesuppgifter blev män, kvinnor och barn hängda eller arkebuserade.
Den man som nu sitter häktad i Sverige, misstänkt för att ha haft en ledande roll i avrättningarna, hävdar genom sin advokat sin oskuld.
Men Iraj Mesdaghi, som har sett mannen under häktningsförhandlingarna, är övertygad om att det är rätt person, eftersom han minns honom tydligt från fängelset i Iran.
– Jag var i den korridoren. Jag kunde se honom, som en åklagare i fängelset, välja ut fångar som skulle ställas inför en kommitté, och att han försökte få kommittén att besluta att avrätta dem, säger Iraj Mesdaghi.
Och han har nu stora förhoppningar om en grundlig rättegång i Sverige.
– Sverige har tillräcklig erfarenhet av den här typen rättsfall, och jag är mycket hoppfull om hur det kommer gå, säger Mesdaghi.
Den nu häktade mannen har sagt till sin advokat att det handlar om en förväxling, att han bara råkar ha samma namn som mannen som agerade åklagare i fängelset.
Hans advokat, Lars Hultgren, menar att fallet vilar på mycket svag bevisning och att utpekandet inte skett på ett korrekt sätt.
– Det räcker inte som bevis att man har ett fotografi som då målsägarna har pekat på ”Ja det är den här mannen som gjorde det här i Iran då för 30 år sedan”. Det här är svagt och otillräckligt för att häkta någon för så pass allvarliga brott som det är fråga om, säger han.
Source:sverigesradio