یادداشتی بر یادداشت خسرو سیف
منوچهر تقوی بیات

 

یادداشتی از رزمنده ی دیرینه و خستگی ناپذیر آقای خسرو سیف بر روی شبکه ی جهانی رایانه ها نمایان شده است و یادی از نخستین میتینگ جبهه ملی هفت سال پس از کودتای ویرانگر ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ کرده است. ستایش برانگیز است که برخی از هم میهنان با این همه پشتکار و خستگی ناپذیری علی رغم حکومتی غاصب، می کوشند تا آگاهی را در کشور ما بالا ببرند و نمی گذارند تاریخ مبارزات ملت ایران فراموش شود. این گردهمایی بزرگ در چنین روزهایی از سال ۱۳۴۰ در میدان جلالیه برگزار شد. از ظهر به بعد مردم کم کم به میدان اسب دوانی جلالیه آمدند. 

 

گوشه ی باختری میدان جلالیه که در دست ارتش بود (عکس:از سایت قدیم قدیما)

روزی آفتابی و گرم بود. میدان جلالیه زمینی بود بی آب و علف در مرز شمال باختری آن روز تهران در سوی شمالی میدان. تپه های یوسف آباد و امیرآباد که به طور پراکنده تک و توک ساختمان هایی بر روی آن ساخته شده بود، از دور دیده می شد. دکتر مصدق در دوران ۲۸ ماهه ی نخست وزیری اش با تصویب مجلس و کمک بانک ساختمانی، آن تپه های خشک و بی آب و علف را به کارمندان دولت به قیمت ارزان فروخته بود تا آن ها را از اجاره نشینی نجات دهد.

گرچه آقای سیف یادداشت خود را برای آگاهی نسل جوان نوشته است اما من هم برای زنده شدن یاد آن روزگاران پرشور جوانی یادداشت ایشان را خواندم. کاش این گزارشگر گرامی  از روی همان نواری که قطع نامه را با صدای جان باخته داریوش فروهر پیاده کرده است، گزارش کوتاهی هم از سخنرانی های پرشور و آموزنده ی رهبران جبهه ی ملی در آن روز، برای آگاهی نسل جوان می نوشت. یا شاید بهتر بود که همه ی آن نوار را برای آگاهی نسل جوان بر روی تارنمای جهانی یوتیوب می گذاشت و زحمت پیاده کردن آن را به خود نمی داد و من هم ناچار نمی شدم تا لغزش های آن را یادآوری کنم.

کم نیستند خانواده هایی که چنین گنجینه هایی از فیلم و عکس و نوار و ویدیو دارند که در خانه هاشان خاک می خورد و گاهی هم نمی دانند چه بلایی به سر آن ها بیاورند. پیشنهاد من به اقتضای بیماری ناشی از حرفه ام یعنی معلمی، به این هم میهنان این است که آنچه دارند برای آگاهی نسل های آینده به روی شبکه ی جهانی رایانه ای بگذارند تا هم خود را از شر این نوارها و عکس ها نجات دهند و هم تاریخ مبارزات میهن مان را پرمایه تر کنند. از جمله اسناد ارزنده ای که جای آن بر روی شبکه ی جهانی اطلاع رسانی خالی است نوار و عکس های اجتماع عظیم و تاریخی ۱۴ اسفند سال ۱۳۵۷ در کنار پیکر بی جان و دشمن شکن دکتر مصدق است.

در آن روز تاریخی مردم از ساعت شش صبح با اتومبیل شخصی، کرایه، اتوبوس، کامیون و یا با پای پیاده برای تجدید پیمان میهن دوستی خود با پیکر بی جان دکتر مصدق به سوی احمدآباد روان شدند. چون مردم میهن ما از دورترین جاهای کشور به احمدآباد روی آورده بودند، برخی از میان آن ها هرگز نتوانستند خود را به احمدآباد برسانند. همه ی راه ها و خیابان های اطراف جاده های تهران ـ قزوین و شهریار از جمعیت موج می زد و میلیون ها نفر در راه بودند. چه روز باشکوهی بود! تاریخ کم تر ملتی در جهان چنین روز هایی را به خود دیده است. آن روز حسینی خبرنگار و فیلم بردار تلویزیون از بامداد تا شام آن اجتماع بزرگ را فیلم برداری کرد و همه ی روز در سراسر ایران و جهان از تلویزیون پخش شد و همه ی خانواده های ایرانی آن را دیدند و شاید هم کپی برداری کردند. شایسته است تا هم میهنان ما برای زنده نگه داشتن یادمان این روز تاریخی هرچه از عکس و نوار و ویدیو و فیلم دارند بر روی شبکه ی جهانی اینترنت بگذارند.  اگر کسانی چنین اسنادی را دارند و خودشان از کار با کامپیوتر آگاهی ندارند، می توانند کار بر روی شبکه گذاردن آن یادمان ها را به کودکان و جوانان خانواده بسپارند. آن ها در چشم بهم زدنی  تاریخ ایران را غنی و پربار می سازند.  

در مقدمه ی قطع نامه ای که آقای سیف آورده اند، آمده است: ما کارگران، پیشه وران، بازاریان، کارمندان، دانشجویان،... پس از استحضار نظریات جبهه ملی ایران درباره امور مملکتی ( "استحضار از نظریات جبهه ملی ایران" یعنی نظریات رهبران جبهه ی ملی که در آن روز سخنرانی کردند، مانند دکتر مهدی آذر و دکتر شاپور بختیار و دیگران. مردم ما و نسل  جوان می توانند از سخنان آنان نکته های میهن دوستانه ی اندیشه های آنان را دریابند. گرچه این قطعنامه هم چکیده ی اندیشه های آنان بوده است که زحمت خواندن آن را به جان باخته داریوش فروهر محول کرده بودند. چون داریوش فروهر هم سخنران خوبی بود و هم صدای رسا و گیرایی داشت.) من هنگام باز خوانی یادداشت نامبرده متوجه شدم برخی از واژه ها، اشتباه شنیده و یا اشتباه نوشته شده است.  دیدن و یادآوری این اشتباهات را برای آگاهی نسل جوان نیز بایسته دانستم. خواستم ندیده بگیرم و بگذرم اما از آنجا که ترک عادت موجب مرض است به دلیل بیماری ناشی از پیشه ی معلمی، دست به قلم بردم تا این یادداشت را بر یادداشت خسرو سیف بنویسم. این عادت را من از آغاز جوانی که در دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران به کار معلمی مشغول شدم پیدا کردم و تا امروز که هنوز هم در این طرف دنیا به کار سودمند ومردم پسند معلمی مشغولم با خود دارم. لغزش ها و کاستی هایی که در یادداشت آقای خسرو سیف انجام پذیرفته در اینجا می آورم:

ـ در پاراگراف نخست نوشته ی ایشان یک جمله کم است؛ انتخاب کندی به ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا که سعی در بوجود آوردن فضای جدیدی در کشورهای استبدادی وابسته بخود داشتند.، دولت ایران نیز به پیروی از آنان فضای جدیدی را ایجاد کرد.

ـ  در پاراگراف دوم این لغزش هست؛ ... باید یادآور شوم نهضت آزادی در این میتینگ شرکت نکردند( نکرد یا نکرده بود).

ـ در پاراگراف دوم قطع نامه این لغزش ها پیش آمده است؛ ... بر طبق اصل هفتم متمم قانون اساسی مشروعیت کل و جز (مشروطیت کلاً و جزاً تعطیل بردار نیست) تعطیل بردار نیست... تا کنون نه تنها اقدامی در این ضمینه (زمینه) بعمل نیاورده بلکه ... و نظر باینکه هر عمل فوق نشانه آنست که ...

ـ در پاراگراف سوم نقص، نقض نوشته شده  است.

ـ در پاراگراف پنجم نوشته شده است؛ بر اثر ابراز تمایل ورای (و رأی) اعتماد نمایندگان ...

ـ در پاراگراف هفتم توسل، را توسط و کمی پایین تر، ملت، را علت نوشته اند.

در پایان با درود و خسته نباشید به ایشان و همه ی هم میهنانی که سندهای سمعی بصری از تاریخ ایران دارند، پیشنهاد می کنم که آن ها را برای آگاهی آیندگان روی تارنمای رایانه ای جهانی بگذارند.

با آرزوی پیروزی ملت ایران

بیست و هشتم اردیبهشت ماه ۱۳۹۵ خورشیدی برابر ۱۷ ماه مه ۲۰۱۶ میلادی

منوچهر تقوی بیات ـ سوئد

 

یادداشتی از خسرو سیف

 تهران، 25 اردیبهشت 1395 خورشیدی

نخستین میتینگ جبهه ملی، هفت سال پس از کودتا

برای آگاهی نسل جوان به گونه ای بسیار خلاصه بازگو می شود:

پس از کودتای انگلیسی، آمریکایی و تائید روسیه شوروی، کودتاگران با بگیر و به بند و به زنجیر کشیدن مبارزان راه آزادی با شیوه ی استبداد کامل به حکومت خود ادامه می دادند تا سرانجام با پیروز شدن حزب دموکرات آمریکا و انتخاب کندی به ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا که سعی در بوجود آوردن فضای جدیدی در کشورهای استبدادی وابسته بخود داشتند.، دولت ایران نیز به پیروی از آنان فضای جدیدی را ایجاد کرد.

در نتیجه یکی از مهره های آمریکایی عاقد قرارداد کنسرسیوم دکتر علی امینی به نخست وزیری برگزیده شد، او در اجرای تظاهر به آزادی پس از 7 سال به جبهه ملی دوم اجازه برگزاری میتینگ داد. این میتینگ در 28 اردیبهشت 1340 در میدان  جلالیه تهران برگزار شد که مسئولیت اجرای میتینگ با اینجانب بود که تدارک آن از ماه ها پیش شروع شده بود که در این امر آقای شاه حسینی هم با من همکاری داشت و انتظامات آن با کمک سه حزب از جبهه ملی (حزب ملت ایران، حزب مردم ایران و حزب ایران) و با همکاری دانشجویان، کارگران، فرهنگیان و ورزشکاران برقرار شده بود.باید یادآور شوم نهضت آزادی در این میتینگ شرکت نکردند( نکرد یا نکرده بود). نظم و انتظامات با همکاری صمیمانه تمام شرکت کنندگان بدون حادثه به پایان رسید. اینک قطعنامه میتینگ را که توسط داریوش فروهر خوانده شد جهت ثبت در تاریخ و یادآوری جوانان میهن و دوستان و علاقمندان به نهضت ملی ایران تقدیم می کنم:

با درود به رهبر اندیشمند نهضت ملی ایران، دکتر محمد مصدق

 

از راست به چپ:

الهیار صالح رئیس هیات اجرایی جبهه ملی دوم- دکتر غلامحسین صدیقی عضو شورای رهبری جبهه ملی دوم- باقر کاظمی رئیس شورای رهبری جبهه ملی دوم- داریوش فروهر عضو شورای رهبری جبهه ملی دوم (درحال خواندن قطعنامه میتینگ که در زیر مشاهده می نمائید)

 

قطعنامه میتینگ جبهه ملی

28 اردیبهشت 1340

ما کارگران، پیشه وران، بازاریان، کارمندان، دانشجویان، آموزگاران، دبیران، نویستدگان، وکلای دادگستری، روزنامه نگاران، استادان دانشگاه و روحانیان حاضر در اجتماع بزرگ جبهه ملی در روز پنجشنبه 28 اردیبهشت ماه 1340 پس از استحضار نظریات جبهه ملی ایران درباره امور مملکتی و با توجه به حقایق اوضاع کشور، قطعنامه زیر را تصویب می کنیم:

 نظر باینکه بموجب اصل بیست و ششم متمم قانون اساسی قوای مملکت ناشی از ملت است و بر طبق اصل هفتم متمم قانون اساسی مشروعیت کل و جز (مشروطیت کلاً و جزاً تعطیل بردار نیست) تعطیل بردار نیست و پس از انحلال مجلس بر طبق اصل 48 قانون اساسی استنادی دولت ظرف یک ماه باید انتخابات جدید صورت گیرد و حداکثر ظرف سه ماه مجلس کار خود را آغاز کند و عدم رعایت اصول فوق و تعویق انتخابات تجاوز آشکار بحقوق ملت و نقض قوانین اساسی است و دولت کنونی با آنکه ده روز از انحلال مجلس گذشته و برای شروع انتخابات بیش از بیست روز وقت باقی نمانده است، تا کنون نه تنها اقدامی در این ضمینه (زمینه) بعمل نیاورده بلکه در برنامه دولت سخنرانی های مقامات مسئول نیز به آن اشاره ای نشد و نظر باینکه هر عمل فوق نشانه آنست که دولت قصد دارد از اجرای انتخابات سرباز زند و این امر حیاتی را در بوته فراموشی نگهدارد و از انجا که در موقع حساس و خطیر فعلی نبودن پارلمان صدمات و لطمات جبران ناپذیر بر مصالح کشور وارد خواهد اورد...

و نظرباینکه بر طبق اصل شانزدهم قانون اساسی کلیه قوانین باید بتصویب مجلس شورای ملی برسد و تغییر قانون انتخابات با تصویب نامه برخلاف اصل مذکور و اصل هفدهم قانون اساسی است و فساد انتخابات در ادوار اخیر ناشی از نقض نقص مقررات قانونی نبوده بلکه ناشی از عدم اجرای قانون و نتیجه تجاوز متصدیان امور بحقوق مردم و ایجاد محیط غیرقانونی و ارعاب و تهدید و زجر و شکنجه آزادیخواهان بوده که با آن وسایل، مجالس تحمیلی و غیر ملی را بوجود می آورده اند.

و نظرباینکه عنوان کردن نواقص قانون انتخابات از یکطرف سرپوشی برای اعمال خلاف قانون گذشته و از طرف دیگر بهانه ای برای ادامه فترت است در حالیکه اجرای انتخابات صحیح که نماینده افکار عمومی باشد بر طبق قانون موجود و با اجرای صحیح مقررات آن میسر است...

و نظر باینکه بر طبق اصول مشروطیت دولت قانونی بر اثر ابراز تمایل ورای (و رأی) اعتماد نمایندگان ملت مستقر می گردد و اکنون که سالهاست دولت متکی بمجلس قانونی که ناشی از انتخابات آزاد باشد وجود ندارد، مهمترین وظیفه متصدیان حکومت اجرای انتخابات آزاد یعنی اعاده حاکمیت بملت می باشد. و با آنکه مسائل مهم مملکتی از قبیل اتخاذ یک سیاست خارجی مستقل ایرانی و برنامه سنجیده و مترقی در جمیع شئون اقتصادی و سیاسی و اجتماعی و اداری مملکت اهمیت بسزائی دارد و (اصولا خود جزئی از برنامه جبهه ملی ایران است ولی در حال حاضر ایجاد محیط قانونی از طریق تامین کلیه آزادیهای مصرح در قوانین اساسی و اعلامیه جهانی حقوق بشر و اعاده حاکمیت به ملت از طریق اجرای انتخابات آزاد و قانونی در درجه اول اهمیت قرار دارد و اساسی ترین و فوری ترین امری است که مصالح ملک و ملت اجرای آنرا ایجاب می نماید.. نظر بمراتب فوق و با توجه باین اصل مسلم که تنها دولت ملی و قانونی و متکی به مجلس قانونگزاری که اعضای آن منتخب ملت و نمایندگان واقعی افکار عمومی باشند صلاحیت حکومت داشته و می توانند در این طوفان حوادث منافع وطن را حفظ و حراست کند و در سیاست داخلی و خارجی برفع مشکلات اقدام نمایند...

ما شرکت کنندگان در این اجتماع با عظمت جبهه ملی- با تکیه بافکار قاطبه ملت ایران- خواهانیم که انتخابات پارلمان بیدرنگ و بدون هیچگونه بهانه جوئی بر طبق قوانین موجود و در محیط آزاد با رعایت جمیع آزادی های مصرح در قوانین اساسی و خاصه آزادی مطبوعات و اجتماعات شروع گردد تا در اسرع وقت قوه مقننه بتواند بوظایف خطیر خود بپردازد.

ما اعلام می داریم که توسط (توسل) به روش های گوناگون بمنظور سرگرم نمودن مردم بهیچ وجه ملت را از توجه باساسی ترین و مهمترین حق خود یعنی انتخابات نمایندگان و تشکیل مجلس و اعاده حاکمیت به علت ملت منصرف نخواهد ساخت.

ما اعلام می داریم که هرگز نخواهیم گذاشت قوانین اساسی مملکت پایمال و حقوق مقدس ملت ضایع گردد. بنابراین با جمیع وسائل مقتضی و با تائید الهی و اتکا بقدرت ملت در راه این هدف اساسی مبارزه خواهیم کرد و تا حصول نتیجه از پای نخواهیم نشست.

 

منبع:پژواک ایران


منوچهر تقوی بیات

فهرست مطالب منوچهر تقوی بیات در سایت پژواک ایران 

*تفسیر غزل ۳۶۴ دیوان حافظ  [2024 Mar] 
*کشتن مردم به هر بهانه ای درنده خویی است!  [2024 Feb] 
*آزادی گرفتنی است!   [2024 Jan] 
*غوغای جهانی نرگس محمدی و بانوان ایرانی  [2023 Dec] 
*باید کاری کرد، باز گو کردن مصیبت ها بس است!  [2023 Dec] 
*حافظ راهنمای اهل کرم  [2023 Dec] 
*ز هر طرف که شود کشته سود اسلام است!  [2023 Nov] 
*دموکراسی، حزب، قانون  [2023 Sep] 
*در باره ی حزب، جبهه و کنگره ملی  [2023 Jul] 
*دومین نشست سالانه حزب سوسیال دموکرات و لائیک ایران گزارشی از یک پیروزی [2023 Jun] 
*پرنده ی فلزی و انقلاب در ایران  [2023 Jun] 
*شستشوی مغزی ابزار فریب توده ها  [2023 Jun] 
*فریاد، فغان و ناسزا به خامنه ای، خمینی و الله...  [2023 May] 
* آسیب شناسی و درمان بیماری میهن ما  [2023 May] 
*برگی غم انگیز از تاریخ ایران  [2023 Mar] 
*از کف خیابان تا کنگره ی ملی موقت ایران  [2023 Feb] 
*چرا نمی توانیم سازمان یا حزب بسازیم؟  [2023 Feb] 
*آیا در ایران، پس از این توفان، نسیم آزادی خواهد وزید؟  [2023 Feb] 
*گند آن سخن!  [2023 Feb] 
*آزادی، حزب و دموکراسی!  [2023 Jan] 
*چرا انقلاب ها در ایران پیروز نشده اند؟  [2023 Jan] 
* فرهیختگان ایران پیروز خواهند شد  [2022 Dec] 
*چرا کنگره ملی؟ و چگونه؟  [2022 Dec] 
*امروز چه باید بکنیم؟  [2022 Dec] 
*راه برون رفت از بن بست  [2022 Nov] 
*نامه سرگشاده به ملت ایران و به آقای حامد اسماعیلیون  [2022 Nov] 
*جبهه ای به گستردگی سراسر ایران/ کوچه به کوچه کو به کو  [2022 Oct] 
*در ایران سندیکاها شایسته ترین نمایندگان زحمتکشان هستند  [2022 Oct] 
*دولت موقت چیست و کی برپا می شود؟  [2022 Oct] 
*راه رهایی میهن ما خرد جمعی است  [2022 Sep] 
*حافظ در کوچه ی رندان  [2022 Sep] 
*به یاد پرویز رجایی که در سی ام تیر کشته شد  [2022 Jul] 
*حافظ دلداده ی صحبت جانان  [2022 Jul] 
*قران و دین؛ دام بندگی و اسارت ما ایرانیان است  [2022 Jul] 
* ملت ایران می تواند حکومت اسلامی را سرنگون کند  [2022 Apr] 
*سوسیال دموکراسی و لائیسیته؛ راهی به آزادی و آسایش مردم  [2022 Apr] 
*پیروزی چهارشنبه سوری!  [2022 Mar] 
*پندهای رندانه ی حافظ  [2022 Mar] 
*راه های مبارزه با حکومت اسلامی دست نشانده و دیکتاتور کدامند؟  [2022 Feb] 
*آیا اعتراضات صنفی فرهنگیان می تواند حزب آموزگاران را پدید آورد؟   [2022 Feb] 
*حافظ عاشق مردم، رند ازلی   [2022 Jan] 
*حزب سوسیال دموکرات و لائیک ایران (همسازی ملی جمهوری خواهان) چیست و چرا ؟   [2021 Dec] 
*حافظ در محراب (مهراب)   [2021 Nov] 
*مقام حافظ در راه عشق   [2021 Sep] 
*پس اپوزیسیون کجاست؟   [2021 Aug] 
*حافظ و صوفی باز خوانی غزل ۴۷۴  [2021 Aug] 
* عشقت رسد به فریاد  [2021 Jun] 
*خامنه‌ای آدمخوار از ضحاک خونخوارتر است  [2021 May] 
*حافظ و دکتر مصدق غزل ۴۴۹   [2021 May] 
*دستگیرشد، زندانی شد، کشته شد!  [2021 Apr] 
*خامنه‌ای خائن همه‌ی ایران را به چین می‌فروشد!   [2021 Mar] 
*اسفند ماه؛ ماه زنده ماندن و جاودانه شدن دکتر مصدق   [2021 Mar] 
*حافظ؛ عاشق و رند و می‌خواره  [2021 Mar] 
*ساقی بیار باده که ماه صیام رفت  [2021 Jan] 
*دایی جان ناپلئون برائت جنایات انگلیس و نوکرانش در ایران  [2021 Jan] 
*جشن کریسمس یادگاری از آیین مهر ایرانی  [2020 Dec] 
*استبداد استعماری و مردمان زیر ستم  [2020 Dec] 
*حافظ خدمت به رندان را به بهشت ترجیح می دهد عافیت چشم مدار از من ‌میخانه نشین! غزل ۳۰۷ [2020 Nov] 
*باده‌ی صبوحی و نماز صبح   [2020 Nov] 
*ترس به جان خامنه ای و روحانی افتاده است   [2020 Oct] 
*غزل ۲۸۹حافظ؛ همنشین رندان، سربازان و جانبازان   [2020 Oct] 
*دموکراسی و آزادی چگونه به دست می آید؟  [2020 Sep] 
*سرنگونی یا گذار؟  [2020 Aug] 
*حافظ و خرقه پوشان غزل ۳۷۹   [2020 Jul] 
*برای جوانان میهنم و دوستداران حافظ  [2020 Jun] 
*حافظ رند و فَتویٰ خرد  [2020 Jun] 
*به نظر شما کی از همه خائن‌تر بوده ... «کلاً مثلاً روشنفکرها؟» تو، سالومه!   [2020 May] 
*مایک پمپئو درباره ی خلیج فارس یا دروغ پراکنی می کند یا بی سواد است؟   [2020 May] 
*واپس ماندگی، سزاوار ملت ما نیست  [2020 Apr] 
*غزل ۳۶۶ صدای سخن عشق   [2020 Apr] 
*مشروطه با همراهی مشروعه، راه را بر آزادیخواهی بسته است!   [2020 Mar] 
*با نابسامانی میهن مان؛ چه باید کرد؟  [2020 Jan] 
*جشن کریسمس یادگاری از آیین مهر ایرانی   [2019 Dec] 
*حافظ رند و واعظ نامسلمان غزل ۲۰۰   [2019 Dec] 
*تروریست های حاکم بر ایران درنده تر و بیرحم تر از هر اشغالگری هستند!  [2019 Nov] 
*در همه ی جهان صاحبان قدرت از مردم می هراسند ‏  [2019 Oct] 
*نه می بخشیم و نه فراموش می کنیم!  [2019 Oct] 
* سخنی درباره ی« جامعه شناسى نخبه كشى»   [2019 Aug] 
*خون مورسی از خون چه کسانی رنگین تر است؟   [2019 Jun] 
*هیولای جنگ بر فراز ایران  [2019 Jun] 
*و امروز چه باید کرد؟  [2019 May] 
*برای رهایی مردمان میهنان مان از بدبختی، چه باید کرد؟   [2019 Apr] 
*چرا ما نمی توانیم به آزادی و استقلال دست بیابیم؟  [2019 Mar] 
*پهلوی ها؛ غیر مستقل، قانون شکن و ضد حقوق بشر بودند  [2019 Feb] 
*هُشدار درباره ی پیام های بی نام و نشان!‏  [2018 Dec] 
*ملی مذهبی ها و راه مصدق  [2018 Nov] 
*کوروش و حماسه‌ی کوراوغلو  [2018 Oct] 
*لائیسیته یا آزادی از دین  [2018 Sep] 
* استبداد دینی ی امروز، نتیجه ی استبداد سلطنتی است   [2018 Sep] 
*نقش دین و مذهب در تاریخ  [2018 Aug] 
*رضا خان اجرا کننده ی قرارداد ۱۹۱۹ رویداد شگفت انگیز اکتبر ۱۹۱۷ در ایران [2018 Jun] 
* حزب چپ ایران یا اتحاد فدایی ها؟  [2018 Apr] 
*دوازدهم فروردین روز فریب ملت ایران  [2018 Apr] 
*فدرالیسم؛ کلاهی که برای سر ما ایرانیان گشاد است!   [2018 Mar] 
*جبهه ملی یک مفهوم فلسفی است!   [2018 Mar] 
*انقلاب راهی برای دستیابی به حقوق شهروندی و حق حاکمیت ملی  [2018 Feb] 
*درباره ی سخنرانی و گفتگو در کلن آلمان، پیرامون جنبش سراسری در ایران   [2018 Feb] 
*تفاوتی هست یا نیست؟  [2018 Jan] 
*در باره ی «کارزار حاکمیت ملی و مردمی در ایران»  [2017 Nov] 
*چرا ما و مردمانِ میهن ما به چنین روزِ سیاهی دچار شده‌ایم؟ چاره‌ی رهاییِ میهنِ ما از چنین بن‌بستی چیست؟   [2017 Sep] 
*علی گدا در «مأموریت آزار مردم»   [2017 Aug] 
*کدام ملت بدون تغییر حکومت مشکل خود را حل کرده است؟  [2017 Jun] 
*نامه ی سرگشاده به آقای محمد رضا عالی پیام؛ آقای هالو   [2017 Apr] 
*پهلو‌ی‌ها هم مانند جمهوری‌اسلامی ننگ تاریخ ایرانند  [2017 Mar] 
*فال در دیوان حافظ  [2017 Feb] 
*سیاسی شدن یا خرد ورزیدن؟  [2017 Jan] 
*کودتای ترکیه هدیه ی الهی بود!  [2016 Jul] 
*یادداشتی بر یادداشت خسرو سیف  [2016 May] 
*«حکومت اسلامی»، نیکلا هِنَن، خبرنگار فرانسوی اسیر شده را آزاد کرد!  [2015 Dec] 
*ملی می تواند ناسیونالیست نباشد!  [2015 Jun] 
*غزل ۹۴ ؛ عشق بیکران حافظ به مردم   [2015 Apr] 
*آقای محمد امینی! ما فاتحان شهرهای رفته بربادیم.   [2014 Dec] 
*میهن دوستی دکتر محمد مصدق  [2014 Dec] 
*فیلم بزرگداشت دکتر مصدق در احمدآباد؛ ۱۴ اسفند ۱۳۵۷  [2014 Dec] 
*خودی ها و خودمانی ها، نگاهی به «جامعه شناسی خودمانی»  [2013 Nov] 
*کودتاهای ویرانگر؛ شکستی سه گانه  [2013 Aug] 
*آیا جبهه ملی آرزویی دست نیافتنی است؟  [2013 Aug] 
*آش ملاعلی یا انتخابات؟  [2013 Jun] 
*کالای خارجی دشمن اصلی ما ایرانیان است  [2012 Sep] 
*میعادگاه عاشقان ایران !   [2011 Sep] 
*آیا آزادی و استقلال ما با شیوه ی اندیشیدن و زندگی ما کار دارد؟  [2011 Apr] 
*جنبش سبز و کیستی ملی و ایرانی ما   [2011 Jan] 
*حافظ رند ازلی  [2010 Nov] 
*چرا با خرد جمعی خود برای نگهبانی جان و آزادی خود، هم پیمان نمی‌شویم؟   [2010 Oct] 
*آزادی که نباشد نه استقلال هست و نه عدالت !  [2010 Oct] 
*حافظ رند و شیخ پشمینه پوش (غزل ۴۳۸ )  [2010 Jun] 
*توطئه ی رد «تئوری توطئه»  [2010 Apr] 
*جنگ برای مردم ما نکبت و برای دشمنان ملت ایران نعمت است !   [2010 Feb] 
*دکتر مصدق ملی بود و به ملت ایران باور داشت، نه به ولایت فقیه !   [2009 Dec] 
*۲۸ مرداد ۳۲ نخسین سنگ بنای انقلاب سبز   [2009 Aug] 
*دو دزد رأی مردم را دزدیدند! دزد سوم را با چشم خرد و دیدگان بیدار، هوشیارانه بپاییم ! ؟ [2009 Jul] 
*اندیشیدن به سرنوشت مردم ایران  [2009 Jun] 
*خیمه شب بازی تکراری و محمد ملکی گلادیتوری گرفتار در قفس درندگان وحشی  [2009 May] 
*محمود دولت آبادی زنده بودن خود را اعلام کرد !  [2009 May] 
*حافظ صاحب نظر؛ رند نظر باز!  [2009 Mar] 
*مسئله ی حزب و حکومت های دست نشانده در ایران  [2008 Apr] 
*دانشجویان چپ ، دانشجویان راست  و پیام دکتر مصدق! [2007 Dec]