PEZHVAKEIRAN.COM فرانسه؛ آزادی به سود دشمنان آزادی؟
 

فرانسه؛ آزادی به سود دشمنان آزادی؟
محمود زهرایی

اعتراض دانش‌آموزان فرانسوی با مطالباتی واقعی آغاز شد؛ مدرسه‌ای بهتر، معلمانی در دسترس و امکاناتی که حق هر دانش‌آموز است. حمایت بخشی از روشنفکران، عدالت‌خواهان و نیروهای سیاسی از این خواسته‌ها طبیعی بود. دفاع از حق اعتراض، دفاع از یک اصل دموکراتیک است؛ اما همین اصل زمانی بی‌معنا می‌شود که خشونت، غارت و آتش‌زدن اموال عمومی زیر سایهٔ اعتراض پنهان بماند.
در دو روز اخیر، اعتراض‌ها در شماری از شهرهای فرانسه با صحنه‌هایی از تخریب و غارت همراه شده است: ساختمان‌های عمومی هدف قرار گرفته‌اند، فروشگاه‌ها غارت شده‌اند و شهرداری تاریخی لیموژ در آتش سوخته است. این خشونت‌ها را نمی‌توان به همهٔ معترضان نسبت داد؛ صدها هزار نفر در راهپیمایی‌ها شرکت کردند و بسیاری از تجمع‌ها مسالمت‌آمیز بود. اما نمی‌توان هم‌زمان مدافع حق دانش‌آموزان بود و در برابر کسانی که شهر و اموال عمومی را ویران می‌کنند، سکوت کرد.
فرانسه کشوری آزاد است و تظاهرات در آن حق شهروندان است. پلیس برای حفظ نظم عمومی و امنیت مردم در صحنه حضور دارد، نه برای آن‌که آزادی اعتراض را از معترضان بگیرد. در چنین کشوری، حضور افراد نقاب‌پوش در تظاهرات امری غیرطبیعی و پرسش‌برانگیز است. اگر هدف، رساندن صدای اعتراض در یک تجمع مدنی و دموکراتیک است، چرا باید چهره پنهان بماند؟ هرچند نقاب به‌تنهایی اثبات جرم نیست، اما وقتی با حمله، غارت و آتش‌افروزی همراه می‌شود، یادآور پنهان‌کاری، عملیات غیرقانونی و حتی تروریسم است و باید دربارهٔ هدف و سازمان‌دهندگان آن به‌شدت شک کرد.
نگاهی به آمار زخمی‌های تظاهرکنندگان و مقایسهٔ آن با آسیب‌دیدگان نیروهای پلیس و امدادرسان، نشان‌دهندهٔ بردباری و مداراى پلیس با تظاهرکنندگان است. تا میانهٔ اکتبر، مقام‌های فرانسوی از زخمی‌شدن ۲۴۸ دانش‌آموز، ۱۴۹ نفر از کارکنان مدارس و ۹۳۷ مأمور پلیس و ژاندارمری خبر داده بودند. دربارهٔ تظاهرات ۱۷ اکتبر، نخست‌وزیر از زخمی‌شدن ۱۵۰ مأمور پلیس و ژاندارمری گفت؛ وزیر کشور نیز بعدتر رقمی حدود ۵۰۰ نیروی پلیس، آتش‌نشانی و امدادگر را اعلام کرد.
 
این در حالی است که در تمام مدت تظاهرات، که اکنون از سی روز هم گذشته، تنها یک نفر جان خود را از دست داده است؛ آن هم نه بر اثر خشونت نیروهای پلیس، بلکه به‌دلیل ایست قلبی. این را با تظاهرات دی‌ماه گذشته در ایران مقایسه کنید؛ تظاهراتی که بنا بر اعلام رسمی دولت، ۳۱۱۷ نفر در آن کشته شدند، سازمان‌های حقوق بشری شمار کشته‌شدگان را ۴۲۰۰ نفر اعلام کردند و منابع دیگری این آمار را تا ۴۳ هزار نفر نیز ذکر کرده‌اند. چنین شمار کشته‌شدگانی، حتی بر اساس آمار دولتی، شاید در کمتر نقطه‌ای از جهان سابقه داشته باشد؛ در کمتر جایی، در جریان اعتراضی مسالمت‌آمیز و بدون هرگونه خشونت، نیروهای پلیس در عرض دو روز چنین حجمی از خشونت علیه تظاهرکنندگان اعمال کرده‌اند.
آیا می‌توان شرایط ایران و این حجم از خشونت نیروهای پلیس علیه تظاهرکنندگان را با شرایط ایده‌آل تظاهرکنندگان فرانسه مقایسه کرد؟ آیا این حجم از آزادی در تظاهرات و حمایت پلیس از تظاهرکنندگان در فرانسه، مجالی برای خشونت و نقاب‌پوشی باقی می‌گذارد؟ نقاب‌پوشان از چه می‌ترسیدند؟ آیا از شناسایی و دستگیری به‌دلیل حضور در اعتراضات می‌ترسیدند؛ آن‌گونه که در ایران رخ می‌دهد؟ بی‌تردید، این نوع پنهان‌کردن هویت به‌معنای روی‌آوردن به اقدامات غیرقانونی و سوءاستفاده از آزادی است.
کارل پوپر در کتاب «جامعهٔ باز و دشمنان آن» این مسئله را «پارادوکس بردباری» نامیده است:
« بردباری نامحدود سرانجام به نابودی بردباری می‌انجامد »
اما منظور پوپر این نبود که هر عقیدهٔ افراطی را باید ممنوع کرد. او می‌گفت تا وقتی می‌توان با استدلال و افکار عمومی با آن مقابله کرد، سرکوب عقیده خطاست؛ دفاع قاطع زمانی مطرح می‌شود که گروهی گفت‌وگو را رد کند و برای خاموش‌کردن دیگران به تهدید و خشونت روی بیاورد.
او همچنین به «پارادوکس آزادی» اشاره می‌کرد:
«آزادیِ بی‌مهار ممکن است به زورگو آزادی بدهد تا آزادی دیگران را سلب کند.»
ایرانیانی که تجربهٔ پنج دهه خشونت و ارعاب نیروهای فشار و سرکوب را دارند، با دیدن صحنه‌های خشونت و خرابکاری نقاب‌پوشان در شهرهای فرانسه، و همچنین راهپیمایی‌های مرتبط با فلسطین در شهرهای مختلف اروپا، که اغلب با شعارها و رفتارهای تهدیدآمیز و خشونت‌بار همراه بوده است، احساس نگرانی و حتی وحشت می‌کنند.
نگرانی دربارهٔ آیندهٔ اروپا، از جمله تغییرات جمعیتی و رشد جریان‌های اسلام‌گرای سیاسی، باید جدی گرفته شود. برآورد مرکز پژوهشی پیو، سهم مسلمانان فرانسه را تا سال ۲۰۵۰، در سناریوی مهاجرت متوسط، حدود ۱۷ درصد و در سناریوی مهاجرت بالا حدود ۱۸ درصد تخمین می‌زند. با توجه به نرخ پایین زاد‌و‌ولد فرانسویان و مقایسهٔ آن با نرخ بالای زاد‌و‌ولد مسلمانان، در سال ۲۰۵۰ باید در انتظار جامعه‌ای باشیم که اکثریت فرانسویان آن سالمند و جامعهٔ مسلمانان آن جوان و پرانرژی باشد. این‌ها چالش‌هایی است که پیش روی سیاست‌مداران و مردم کشورهای اروپایی، به‌ویژه فرانسه، قرار دارد.
با توجه به رشد رادیکالیسم، نمی‌توان نگران آیندهٔ اروپا و به‌ویژه کشورهایی نظیر فرانسه، آلمان و انگلستان نبود. ما ایرانیان حق داریم بیش از دیگر ملیت‌ها و به‌خصوص حتی بیش از مردم اروپا، نگران رشد اسلام سیاسی در این کشورها باشیم. نمی‌توانیم خشونت تظاهرکنندگان در فرانسه و ایجاد رعب دیگر تظاهرکنندگان در کشورهای اروپایی، زیر پرچم و به بهانهٔ حمایت از فلسطین، را ببینیم و به یاد گروه‌های فشار جمهوری اسلامی و حملات آن‌ها به مردم و آزادی‌خواهان نیفتیم. ما حق داریم نگران باشیم و باید این نگرانی را بی‌هیچ ملاحظه‌ای به مردم و دولتمردان اروپایی منتقل کنیم. نمی‌توانیم و نباید به بهانهٔ دوری از «اسلام‌هراسی»، که اصطلاحی معیوب و ساختهٔ برخی گروه‌های فکری اروپا است، از خطر واقعی اسلام سیاسی غفلت کنیم و به همین بهانه به رشد و تقویت این افراطی‌گری کمک نماییم.
در این میان، موضع نیروهای چپ فرانسه و اپوزیسیون ایرانی اهمیت دارد. آیا نیروهایی که به‌درستی از اعتراض دانش‌آموزان حمایت کردند، خشونت‌های اخیر را هم صریح محکوم کرده‌اند؟ حمایت از حق اعتراض نباید به حمایت ضمنی از غارت، آتش‌افروزی و ارعاب تبدیل شود. اگر اپوزیسیون ایران و دیگر گروه‌های چپ و آزادی‌خواه در فرانسه در دفاع از آزادی، آزادی تظاهرکنندگان و احقاق حقوق واقعی آن‌ها جدی هستند، باید خشونت این بخش از تظاهرکنندگان و رسیدن این تظاهرات به چنین سطحی از خشونت، غارت و تخریب را نیز محکوم کنند.
مردم فرانسه، احزاب و گروه‌های ترقی‌خواه و نیروهای سیاسی در سراسر جهان باید در برابر این خشونت‌ها بایستند. دموکراسی‌ها نمی‌توانند شاهد عادی‌شدن ارعاب و گسترش تدریجی رادیکالیسم باشند و تنها زمانی واکنش نشان دهند که این جریان‌ها به قدرت نزدیک شده‌اند. آزادی تظاهرات باید حفظ شود؛ اما آزادی، سپری برای پنهان‌کردن هویت، تخریب شهر و تحمیل اراده با خشونت نیست.

منبع:پژواک ایران


محمود زهرایی

فهرست مطالب محمود زهرایی در سایت پژواک ایران 

*فرانسه؛ آزادی به سود دشمنان آزادی؟  [2026 Oct] 
*در آغوش وطن یا در آغوش پروپاگاندا؟  [2026 Sep] 
*چگونه شریعتی اسلام را برای نسل ما زیبا کرد شریعتی؛ روشنفکر، مصلح، متوهم یا شیاد [2026 Aug] 
*فوتبال در آینهٔ زخم‌های یک جامعه  [2026 May] 
*به جان هم، به سود حکومت اپوزیسیون؛ میان نقد سازنده و تخریب متقابل  [2026 Apr] 
*سرنگونی یا مصالحه؛آینده مبارزات آزادی‌خواهانه مردم ایران   [2026 Mar] 
* تلخی جنگ، اگر به رهایی یک ملت بینجامد  [2026 Mar] 
*ایران آینده؛ سکولار یا لائیک؟   [2026 Feb] 
* جشنواره فیلم روتردام، صحنه همدلی با مردم ایران  [2026 Feb] 
*فراخوان جرم نیست، رسانه ها مجرم نیستند  مسئولیت غیرقابل تقسیم حکومت در کشتار معترضان [2026 Jan] 
*حقوق بشر گزینشی و معیار دوگانه در انسان دوستی سلبریتی های جهانی صدایی که برای غزه بلند است چرا برای ایران رسا نبود؟ [2026 Jan] 
*چشم ‌انداز حضور گسترده مردم در اعتراضات و فکت‌های تعیین‌کننده پیروزی  [2026 Jan] 
*سفیدشویی سرکوب با نام تحلیل سیاسی  [2026 Jan] 
*حمله به مراکز درمانی؛ جنایتی که نباید عادی شود  «آزمون وجدان جامعهٔ پزشکی ایران» [2026 Jan] 
*وقتی شجاعت بی صدا فریاد می زند  [2025 Dec] 
*علی کریمی؛ دیو یا فرشته؟ «یک توییت و چهرهٔ نگران‌کنندهٔ اپوزیسیون»  [2025 Dec] 
*قهرمان دیروز، هنرمند امروز؛ آیا جامعه به درستی از شروین خشمگین است؟  [2025 Dec] 
* اعتراض محمد رسول اف به پخش فیلم « دانه انجیر معابد» در جشنواره تازه تاسیس فیلم در اسرائیل  [2025 Dec] 
*ضدیت با هویت ایرانی، بهره‌گیری از نمادهای ایرانی، شاپوراول، قربانی جدید پروپاگاندای حکومتی،  [2025 Nov] 
*بی توجهی به حریم خصوصی بیماران توسط پزشکان و رسانه ها در ایران  [2025 Nov] 
*زهران ممدانی، برچسب ها و واقعیت ها جلوه ای درخشان از دموکراسی یا رویکرد سئوال برانگیز رای دهندگان [2025 Nov] 
* خودکشی در میان رزیدنت‌های پزشکی در ایران ‎  [2025 Nov] 
*آیا مواضع جمهوری اسلامی در قبال چین و روسیه نوعی از کاپیتولاسیون است؟  [2025 Nov] 
* دادگاهی از حق حیات گرگ ها هم دفاع می کند و دادگاهی جان انسانها را بی محابا می ستاند  [2025 Oct] 
*انقلاب مهسا در ایران و انقلاب فیلترینگ در نپال  [2025 Sep] 
* بی پرده با مردم راهپیمایی اربعین؛ ایمان، سیاست یا معامله‌ای بی‌صدا  [2025 Aug] 
*چه مانع و یا موانعی بر سر راه سرنگونی جمهوری اسلامی وجود دارد؟   [2025 Aug] 
*دانشجویان در کجا ایستاده اند؟   [2025 Jun] 
*به بهانه مرگ دردناک حسن عرب زاده و فرزندش و نقدی بر نوشته هایی در این رابطه  [2025 Apr] 
*از مبارزه با دشمن جعلی تا مذاکره با دشمن واقعی  [2025 Apr] 
*رسول اف و فیلم « دانه انجیر معابد » در جشنواره فیلم رتردام در هلند. پنجاه و چهارمین جشنواره فیلم رتردام -هلند [2025 Feb] 
*اپوزیسیون و بردارهای ناهمسو  [2025 Jan] 
*حمید نوری و ادامه شیادی ها و فریبکاریهایی که در در دادگاه سوئد داشت  [2024 Dec] 
*خشونت علیه کادر پزشکی در ایران، فساد و ناکارآمدی حکومت یا فروپاشی اخلاقی بخشی از مردم   [2024 Nov] 
*آقای زیدآبادی « گندش بزنن» یا « گندش زده اند»؟  [2024 Nov] 
*آهو دریایی صدای رسای زن زندگی آزادی  [2024 Nov] 
* به بهانه فیلم «دانه انجیر معابد»، ساخته محمد رسول اف   [2024 Oct] 
*آزادی به شرط انتشار نامه و یا آزادی پس از انتشار نامه  [2024 Sep] 
*یک شرمساری دیگر برای جامعه پزشکی ایران   [2024 Jul] 
*«نه» به جلیلی، «نه» به پزشکیان، «نه» به صندوق رای، «نه» به خامنه ای  [2024 Jul] 
*قربانی شدن عدالت و شرافت بر خوان کثیف سیاست  [2024 Jun] 
*پزشکیان، محلل نظام یا پزشکی برای دردهای خامنه ای  [2024 Jun] 
*شادمانی و خشم در یک قاب  [2024 May] 
*زنان شجاع را در خیابانها و دانشگاهها تنها نگذاریم  [2024 Apr] 
*سیزده بدر امسال و درسی که مردم به حکومت دادند  [2024 Apr] 
*گزارش کمیته حقیقت ‌یاب سازمان ملل؛ گزارشی که فعالان حقوق بشر باید قدر آن را بدانند  [2024 Mar] 
* انقلاب ۵۷، شرمساری یا افتخار؟  [2024 Feb] 
*تاثیرات برگشت ناپذیر جنبش زن زندگی آزادی بر سینمای ایران   [2024 Feb] 
*گزارشی از پنجاه و سومین جشنواره بین المللی فیلم رتردام - هلند  [2024 Feb] 
*قانون ضدبشری و هولناکی بنام قصاص  [2024 Jan] 
*آیا اپوزیسیون به بن بست رسیده است؟  [2023 Dec] 
*در ستایش عدالت و دموکراسی تایید محکومیت حمید نوری توسط دادگاه تجدید نظر به مثابه پیروزی عدالت و دادخواهی [2023 Dec] 
*مستند پنج قسمتی ثابتی و نقد مخالفان و تحسین موافقان  [2023 Dec] 
*آخرین جلسه دادگاه تجدید نظر حمید نوری و استدلالهای بی پایه وکلای مدافع   [2023 Nov] 
*مسلمانان و پوست هندوانه دموکراسی زیر پای اروپائیان  [2023 Oct] 
*سالگرد قتل مهسا و انتظارات ما  [2023 Sep] 
*واکاوی حضور یا عدم حضور قشر خاکستری جامعه ایران در خیزش (های) آینده  [2023 Aug] 
*خبر نادرست بستری شدن نیری در کلینیک هانوفر و اظهارات نادرست پروفسور سمیعی  [2023 Jul] 
*تفاو‌ت‌ها و تشابهات دو دادگاه آدولف آیشمن و حمید نوری  [2023 Jul] 
*آیا رهبری انقلاب الزاما باید در دست سیاستمداران با سابقه باشد؟   [2023 Jan] 
*درک نادرست از شرایط موجود به بهانه تجربه آموزی از انقلاب ۵۷  [2023 Jan] 
*پزشک، درمانگر انسان یا ناظر و همکار شکنجه‌گر  [2022 Aug] 
*وقتی حمید نوری...  [2022 Jul] 
*محاکمه حمید نوری و درس‌هایی که از آن باید آموخت   [2022 Apr]