PEZHVAKEIRAN.COM لایحه‌ی بودجه جمهوری اسلامی برای سال ۱۴۰۱
 

لایحه‌ی بودجه جمهوری اسلامی برای سال ۱۴۰۱
برنامه‌ی اقتصادیی مبهم، ویرانگر، تبلیغی با تمرکز بر نظامی‌گری، رانتخواری و ایدئولوژی سرکوبگر 

احد قربانی دهناری

جستارگشائی
برای ارزیابی بودجه پیشنهادی ۱۴۰۱ رئیسی نخست تعریفی از بودجه و ویژگی بودجه خوب و سالم بدست می‌دهم و آنگاه به نقد بودجه پیشنهادی می‌پردازم.
بودجه دولتی سندی است که توسط دولت تهیه و برای تصویب به نمایندگان مردم ارائه می‌شود و درآمدهای پیش‌بینی‌شده (مالیات بر درآمدها، مالیات شرکت‌ها، مالیات بر واردات، مالیات بر کالاهای مصرفی، مالیات بر ارث و ...) یعنی همه‌ی مالیات‌های مستقیم و غیر مستقیم و هزینه‌های پیشنهادی (بهداشت، آموزش، دفاع، جاده‌ها، مخارج دولتی و ...) یعنی همه‌ی مخارج کشور برای سال مالی آینده را ارائه می‌کند. دولت از طریق بودجه سیاست اقتصادی خود را اجرا می کند و اولویت‌های برنامه‌ای خود را محقق می‌نماید. پس از تصویب بودجه، استفاده از وجوه هر فصل و ردیف در اختیار دولت، وزارتخانه‌ها و سایر نهادها قرار داده می‌شود.
به زبان دیگر بودجه دولتی تخمینی است از درآمد‌ها و هزینه‌های دولت مرکزی برای یک سال مالی و ابزاری است برای تشریح سیاست‌های اقتصادی یک دولت و مجلس پشتیبان آن. اجرای سیاست‌های دولت در پیشنهادات برای بودجه پژواکی روشن دارد و نشان می‌دهد دولت چه مقدار سرمایه‌ برای امور مختلف چون ایجاد کار، کاهش شکاف طبقاتی، آموزش و پرورش، بهداشت و درمان، دفاع و ... تخصیص می‌دهد.
بودجه دولتی مبنای اقتصادی، سیاسی و فنی دارد. بر مبنای اقتصادی سعی در هدایت سرمایه و منابع در جهتی ویژه است. برخلاف یک بودجه اقتصادی ناب، بودجه دولتی  فقط برای تخصیص منابع کمیاب برای استفاده بهینه اقتصادی و یا تقویت اقتصادی یک عرصه طراحی نمی‌شود. بودجه‌ دولتی همچنین دارای مبنای سیاسی است که در آن برای منافع اقشار و طبقات مختلف جهت به دست آوردن امکانات بیشتر و کاهش بار فشارها چاره‌جویی می‌کند. عنصر فنی بودجه‌ دولتی پیش‌بینی سطوح احتمالی درآمدها و هزینه‌ها در دوران تغییرات دائمی سیاسی و اقتصادی جهان مدرن است. این عنصر همکاری وسیع کارشناسان عرصه‌های مختلف تولیدی، بازرگانی، مالی، اقتصادی و توسعه و روابط بین‌المللی را می‌طلبد.
روابط بین دولت مرکزی، استان‌ها و شهرستان‌ها به ویژه مناطق محروم بسیار پیچیده است، و با فقط با نگاهی ساده به مخارج روشن نمی‌شود. میزان استقلال و شیوه‌ی صرف بودجه‌ای که دولت مرکزی می‌پردازد و میزان گستردگی اختیارات استان‌ها در صرف بودجه تعیین کننده است.
در تحلیل بودجه دولت به جنبه‌های مختلف می‌توان نگاه کرد:
اجرای وظایف دولتی در عرصه حقوق شهرومدان
از میان بردن فقر
پاسخگویی به نیاز آموزشی، علمی و فنی
پاسخگویی به نیاز بهداشتی، درمانی و پیشگیری
تأثیر بر اشتغال و بازار کار
تاثیر در زیرساخت اقتصادی، فنی و تکنولوژیک
تاثیر در صرفه‌جویی در مصرف سوخت‌های فسیلی و تولید انرژی‌های پاک
تاثیر در نظام مالی
تخصیص منابع برای محرومیت‌زدائی
تسهیل سرمایه‌گذاری، تولید و توزیع
چگونگی دریافت مالیات‌های مستقیم و غیرمستقیم
رشد تولید ناخالص ملی
سالم سازی محیط زیست و جلوگیری از آلایش آب، هوا و خاک
کاهش نابرابری در توزیع درآمد
مقابله با تورم و قدرت خرید کارگران و کارمندان
بودجه‌ای غیرشفاف
بیش از ۵۰ درصد اقتصاد ایران چون اوقاف، استان قدس رضوی، مخارج جنگ‌های نیابتی و شبه‌نظامیان در لبنان، سوریه، عراق، یمن زیر نظر بیت رهبری و سپاه قرار دارد و دولت و مجلس و مردم هیچ اطلاعی از آن ندارند. آنچه در بحث بودجه علنی جا دارد حدود ۵۰ درصد اقتصاد کشور است.[i]
حتی این ۵۰ درصد بودجه علنی هم غیرشفاف و با ردیف‌های مبهم تدوین شده است تا دست برای رانت‌خواری باز باشد.
لایحه بودجه ۱۴۰۱ ابراهیم رئیسی از دو بخش بودجه عمومی یعنی مربوط به وزارتخانه‌ها و نهادهای دولتی و بودجه شرکت‌ها و بانک‌های دولتی تشکیل شده است. بودجه عمومی ۱۳۷۲ هزار میلیارد تومان و بودجه شرکت‌ها و بانک‌های دولتی ۲۲۰۰ هزار میلیارد تومان است.
در تصویب بودجه کشور نمایندگان چرخ پنجم هستند. آنها هیچ نظارتی بر ۶۲ درصد بودجه علنی کل کشور یعنی بودجه شرکت‌ها و بانک‌های دولتی ندارند.
 
الویت‌های ایدئولوژیک، سرکوبگرانه و ویرانگر
دولت از درآمد واقعی و قدرت خرید کارگران و کارمندان کاسته و بودجه‌های نهادهای نظامی، امنیتی، شورای نگهبان، ریاست جمهوری و دستگاه تبلیغاتی و ایدئولوژیک را افزایش داد.
افزایش ۱۰ درصدی حقوق کارکنان دولت در مقابل تورم ۴۵ درصدی به معنی کاهش قدرت خرید ۳۵ درصدی کارکنان دولت است.
بودجه سپاه پاسداران از ۳۸ هزار میلیارد تومان به ۹۳ هزار میلیارد تومان یعنی ۱۴۱ درصد اضافه شد.
بودجه سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع نیز از ۴۰ میلیارد به ۲۴۵ میلیارد تومان افزایش داشته که رشد ۵۱۲ درصدی را نشان می‌دهد.
همچنین بودجه وزارت دفاع ۹۵ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده است که نسبت به امسال ۷۵ درصد رشد داشته است.
میزان بودجه تخصیص‌یافته به سازمان صدا و سیما پنج هزار میلیارد تومان است. با توجه به بودجه سه هزار میلیارد تومانی امسال، بودجه آن برای سال آینده ۵۶ درصد افزایش یافته است. با توجه به درآمد هنگفت صدا و سیما از تبلیغات، اختصای این بودجه کلان به این دستگاه دروغ‌پراکنی، دهن کجی به مردم است که همیشه شعار می‌دهند:ننگ ما، ننگ ما، صداوسیمای ما.
با توجه به مشکلات معیشتی مردم و مشکلات گوناگون محیط زیستی نگاه به برخی از بودجه‌های تخصیص‌یافته برای سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد که الویت این بودجه به مشکلات مردم نیست بلکه به سرکوب، تبلیغ و تحمیق و جنگ‌گستری است:
 
بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس ۴۰۰میلیاردتومان
پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ۳۶ میلیارد تومان
جامعه المصطفی العالمیه ۵۷۰ میلیاردتومان
خبرگزاری جمهوری اسلامی ۱۹۰ میلیاردتومان
دانشگاه اهل بیت ۲۷ میلیارد تومان
دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم ۲۳۰میلیارد تومان
دفتر نمایندگی ولی فقیه در سپاه ۲۲۰ میلیارد تومان
سازمان بسیج ۳۱۰۰ میلیارد تومان
سازمان تبلیغات اسلامی ۷۴۰ میلیارد تومان
سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ۴۹۰میلیارد تومان
ستاد اقامه نماز ۳۰ میلیارد تومان
ستاد امربمعروف و نهی ازمنکر ۶۰ میلیارد تومان
شورای برنامه ریزی حوزه‌های علمیه خراسان ۱۷۰میلیارد تومان
شورای سیاستگذاری ائمه جمعه ۱۰۰ میلیارد تومان
شورای سیاستگذاری حوزه‌های علمیه خواهران ۴۶۰میلیارد تومان
شورای نگهبان ۲۷۸ میلیارد تومان
شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی ۹۰میلیارد تومان
شورایعالی انقلاب فرهنگی ۱۶۰ میلیاردتومان
شورایعالی حوزه‌های علمیه ۸۸۰ میلیارد تومان
صدا وسیما ۵۳۰۰ میلیارد تومان
فرماندهی کل انتظامی جمهوری اسلامی ۴۳ هزار میلیارد تومان
کانون پرورش فکری کودکان۴۵۰ میلیارد تومان
کمیته امداد ۲۶ هزار میلیارد تومان
مجمع جهانی اهل بیت ۹۰ میلیارد تومان
مرکز ملی فضای مجازی ۱۰۰ میلیارد تومان
مرکزالگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت ۲۲ میلیارد تومان
مرکزخدمات حوزه‌های علمیه ۲۸۰۰ میلیارد تومان
موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ۳۳ میلیارد تومان
موسسه پژوهشی وفرهنگی انقلاب اسلامی ۹۰ میلیارد تومان
موسسه نشر آثار حضرت امام خمینی ۸۰ میلیارد تومان
نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاهها ۳۱۰ میلیارد تومان
وزارت ارشاد ۲۱۰ میلیارد تومان
وزارت اطلاعات ۱۵ هزار میلیارد تومان
جمع هزینه های ایدئولوژیک و تحمیقی و بودجه‌ای که به عرصه‌هایی که به تولید و اشتغال هیچ کمکی نمی کند از ۲۰۰۰۰ میلیارد تومان تجاوز می‌کند، اما بودجه محیط زیست ۲۱۵۰ میلیارد تومان (یعنی ۱۰ در صد بودجه تبلیغات تحمیقی و دروغ‌پراکنی) است.
 
دروغ‌های شاخدار
آدلف هیتلر و یوزف گوبلس[ii] وزیر اطلاع‌رسانی او معتقد بودند که مردم دروغ بزرگ را زودتر از دروغ کوچک باور می‌کنند و اگر دروغی را مکرراً تکرار کنید، دیر یا زود مردم آن را باور خواهند کرد. به نظر می‌رسد آقای رئیسی این درس استادان خود را خوب آموخته است. او بدون هیچ دلیلی قانع کننده و بدون اینکه روش کند چگونه قول‌های خود را عملی می‌کند، در باره بودجه سال ۱۴۰۱ که بیست و یکم آذرماه به مجلس ارائه کرد، ادعا می‌کند این بودجه رشد ۸ درصدی را سال آینده رقم می‌زند؛ تورم و گرانی را متوقف می‌کند؛ و زمینه سرمایه‌گذاری را فراهم می‌سازد و بیکاری را کاهش می‌دهد.
یکی از ویژه‌گی‌های بسیار خطرناک و فاجعه‌آور این بودجه، کسری بودجه‌ای است که دولت با موذی‌گری و دروغ‌پردازی آن را لاپوشانی کرده و از چشم مردم عادی پنهان نگه می‌دارد. اما تمام کارشناسان آگاهند که آفرینش پست‌های درآمدهای دروغین نمی‌تواند نیازها و مخارج واقعی را پوشش دهد. نتیجه آن است که مردم زحمتکش و تحت ستم بایستی با بیکاری، فقر، گرسنگی از پس مخارج برآیند. نام این شیوه‌ی بودجه‌بندی چیزی جز شیادی نیست.
فشار مالیاتی بر مردم
دولت در نظر دارد از پیامک تا مصرف آب مردم و خرید و فروش خانه‌ها مالیات بگیرد همچون دولت‌های ملی و مدرن مالیات می‌گیرد، اما از تعهد دولت در تامین حقوق اجتماعی شهروندان شانه خالی می‌کند. دولت در نظر دارد دارائی‌های دولتی که در واقع دارائی‌های مردم هستند را بفروشد، ولی درآمد حاصل را برای مردم هزینه نکند.
فشرده
الویت بودجه بر مشکلات و معضلات مثل گرانی، فقر گسترده مردم، کم‌آبی و مشکلات زیست محیطی و آلودگی آب، هوا و خاک نیست. بودجه برای بقای حکومت اسلامی، سرکوب مردم، تحمیق توده‌ها و تقویت ماشین تبلیغ، برتری قائل شده است.
رئیسی و تیم او در بودجه از مردم می‌خواهند کمربندها را محکم ببندند، صرفه‌جویی کنند و عوارض ومالیات بپردازند تا آنها بتوانند نیروهای سرکوب سازمان دهند و به تبلیغ‌های دورغین و ایدئولوژیک و جنگ‌ها در منطقه به قیمت گرسنگی مردم و نابودی ایران ادامه دهند.
احد قربانی دهناری
۲۷ آذر ۱۴۰۰ - ۱۸ دسامبر ۲۰۲۱
 

برای مطالعه بیشتر

انقباض برای مردم، انبساط برای دولت / آنچه باید درمورد جزئیات بودجه ۱۴۰۱ دولت بدانید

https://www.youtube.com/watch?v=C-WMZLT9cdw

بررسی بودجه ۱۴۰۱ و اعتراضات سراسری معلمان

https://www.youtube.com/watch?v=w7JXEtHmnWs

لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور

https://newsmedia.tasnimnews.com/Tasnim/Uploaded/Document

متن کامل لایحه بودجه ۱۴۰۱ به همراه جداول

https://www.eghtesadonline.com/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF-%DA%A9%D9%84%D8%A7%D9%86-3/589046-%D8%A8%D9%88%D8%AF%D8%AC%D9%87

 
Chen, Greg G., Lynne A., Weikart & Williams, Daniel W. (2014). Budget Tools: Financial Methods in the Public Sector. New York: CQ Press
Guess, George M. (2015). Government Budgeting: A Practical. USA: State University of New York Press.
Musell, Mark & Yeung, Ryan (2019). Understanding Government Budgets: A Guide to Practices in the Public Service. New York: Routledge.
 


[i]  "ستاد اجرایی فرمان امام"، "بنیاد مستضعفان"، قرارگاه‌هاى متعدد و ده‌ها نهادها و ارگان‌های دیگر، از جمله نهادهایی هستند که به هیچ یک از ارکان دولت اجازه کنترل و حسابرسی نمی‌دهند. این بخش‌ها با تمام قدرت از رانت‌هاى حکومت استفاده می‌کنند ولی مالیاتی به دولت نمی‌پردازند.

«ستاد اجرایی فرمان امام»، یک امپراتوری اقتصادی عظیم است که کنترل آن در دست خامنه‌ای قرار دارد. این ستاد یک بازوی عظیم اقتصادی است که تقریبا در هر بخش از صنعت ایران سهم دارد. این ستاد با سرمایه‌گذاری در بزرگترین بانک‌های کشور و فعالیت در حوزه‌هایی گوناگون نظیر بیمه، تولید انرژی، پالایش نفت، مخابرات، ساخت و ساز، تولید سیمان و کارخانه‌های تولید نوشیدنی و ... سالانه درآمد هنگفت دارد.

ارزش دارایی‌های ستاد حدود ۹۵ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود. قوه قضاییه ایران از ستاد اجرایی فرمان امام «به عنوان تنها نهاد مأذون در مورد اموال مربوط به ولی فقیه» یاد می‌کند. به این ترتیب، دادگاه‌ها موظفند اموال مجهول‌المالک، بلاصاحب، ارث بلاوارث، کالاهای قاچاق بلاصاحب و صاحب متواری و اموال رسوب‌شده در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، اموال اعراضی،‌‌ رها شده، اموال و املاک غائبین مفقود‌الاثر که از طریق مصادره به ولی فقیه می‌رسد را در اختیار ستاد اجرایی حکم امام قرار دهند.

در ایران حدود ۱۲۰ نهاد، ارگان و بنیاد مختلف فعالیت بسیار وسیع اقتصادى دارند که مطلقا کنترل درستی بر عملکردشان وجود ندارد. هم اکنون نزدیک به ۵۰ درصد تولید ناخالص داخلی ایران دراختیار این نهادهاست، به عبارت دیگر، ۵۰ درصد تولید ناخالص داخلی ایران در اختیار بخش‌هایی است که هیچگونه حسابرسی قانونمند و کنترل منظمی روی آن‌ها اعمال نمی‌شود.

برخی از این بخش‌ها، نه تنها مالیات نمی‌پردازند، حتی به رغم درآمدهای هنگفتی که دارند، حاضر به پرداخت هزینه آب وبرق مصرفی خودشان هم نیستند و کسی هم جرات ندارد آب و برق‌شان را قطع کند.

[ii] Joseph Goebbels

منبع:پژواک ایران


احد قربانی دهناری

فهرست مطالب احد قربانی دهناری در سایت پژواک ایران 

*عادی‌سازی و توجیه جنگ؛ فاجعه و جنایت  [2024 Oct] 
*ریزشی‌های حکومت اسلامی و چگونگی برخورد ما اپوزیسیون خواهان گذار با آنها  [2024 Aug] 
*چگونه می‌توان روحیه‌ی کار جمعی را در سازمان‌های سیاسی، صنفی یا مدنی بهبود بخشید؟  [2024 Jul] 
*هرچند خشم و نفرت به حکومت اسلامی را درک می‌کنم، اما فحش و توهین به رأی‌دهندگان را به‌شدت محکوم می‌نمایم  [2024 Jul] 
*چرا در انتخابات ریاست جمهوری شرکت نمی‌کنم؟  [2024 Jun] 
*شریعت و حقوق کیفری  [2024 Jun] 
*شریعت و حقوق مدنی  [2024 May] 
*سکولاریسم – مزایا، چالش‌ها و انتقادات  [2024 May] 
*بهارانه‌ها (۱)  [2024 Mar] 
*ترفندهای رژیم اسلامی برای به پای صندوق آوردن مردم در انتخابات نمایشی-فرمایشیِ-مهندسی‌شده  [2024 Feb] 
*اعدام ابزار سیاسی حکومت اسلامی برای ایجاد ترس و ارعاب  [2024 Jan] 
*عدم تمرکز قدرت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در ساختار گردانندگی کشور سوئد  [2024 Jan] 
*علل ناتوانی اپوزیسیون در همکاری و سازماندهی جبهه‌ای مشترک برای سرنگونی حکومت اسلامی (آسیب‌شناسی)   [2023 Nov] 
*امکانات و چالش‌های نافرمانی مدنی در ایران  [2023 Aug] 
*حق دفاع مشروع چیست؟  [2023 Aug] 
*آیا تعیین حداقل دستمزد لازم است؟  [2023 Aug] 
*چرا جمهوری اسلامی مخالف پیوستن به کنوانسیون پالرمو است؟   [2023 Jun] 
*اخلاق سیاسی در اپوزیسیون ایران  [2023 May] 
*روز جهانی زنان در ریاضیات به مناسبت زادروز مریم میرزاخانی   [2023 May] 
*چرا جمهوری اسلامی مخالف کنوانسیون پالرمو است؟   [2023 May] 
* حکومت دینی خلفای عباسی (۱۳۲ - ۶۵۶ هـ. ق)  [2023 Apr] 
*حکومت دینی خلفای اموی (۴۱ - ۱۳۲ ه‍.ق)  [2023 Mar] 
*معرفی کتاب « وزن واژه»  [2023 Mar] 
*بهارانه‌ها شادیانه‌های چکامه‌سرایان به مردم و پرچم مبارزه‌ی آنها در برابر قشریون و خودکامگان  (شعرها و ترانه های سرزمین نوروز) [2023 Mar] 
*در آداب و آئین مبارزه ائتلافی  [2023 Mar] 
*فراتر از دروغ و وقاحت: گوبلز باید به شاگردی امیرعبداللهیان بیاید   [2023 Mar] 
*حقوق تضمین‌شده‌ی اقلیت‌های گوناگون در اسناد سازمان ملل متحد برای رفع تبعیض‌ها   [2023 Feb] 
*دوم اسفند روز جهانی زبان مادری را با گسترش امکانات برای آموزش زبان مادری، گرامی بداریم!  [2023 Feb] 
*حکومت دینی خلفای راشدین  [2023 Feb] 
*بودجه ۱۴۰۲ بودجه‌ی سرکوب، جنگ‌طلبی، دروغ‌پراکنی و خرافات‌گستری از سفره‌ی فردستان  [2023 Feb] 
*حکومت دینی محمد در مدینه  [2023 Jan] 
*شکاف امیدبخش در سران حکومت اسلامی  [2023 Jan] 
*معرفی کتاب «توضیح‌المسائل کوچک برای فرودستان» اثر آگوست استریندبری  [2023 Jan] 
*ابزارهایی در جعبه ابزار انقلاب  [2022 Dec] 
*یلدا، آبیاری نهال امید و روشنایی در درازترین شب سال  [2022 Dec] 
*چرا جدایی دین از دولت (سکولاریسم) بهترین گزینه است؟  [2022 Dec] 
*« مرگ بر اصل ولایت فقیه» و همراهی روحانیون بزرگ شیعه با آن  [2022 Dec] 
*خواست‌ها و ویژگی‌های جنبش انقلابی «زن، زندگی، آزادی»  [2022 Oct] 
*گذار از جمهوری اسلامی – چگونه؟  [2022 Oct] 
*شاهزاده‌ی عزیز، جنبش مردم ما برای براندازی حکومت اسلامی به رهبری نیاز دارد  [2022 Sep] 
*اسلام و مدرنیته  [2022 Sep] 
*سنجش اعتبار منابع اطلاعات وظیفه‌ی همه‌ی ماست  [2022 Aug] 
*سیمین بهبهانی: در کرامت زن و نکوهش جنگ  [2022 Jul] 
*سوسیال دموکراسی و دولت ِ رفاه همگانی  [2022 Jul] 
*پاسخ به چند شبهه در باره مواضع شورای ملی تصمیم  [2022 Jul] 
*سه بی‌شرمی باور نکردنی در سه سطح  [2022 Jul] 
*ضرورت و شرایط همبستگی ملی نیروهای مبارز برانداز  [2022 Jun] 
*شکل‌گیری اندیشه‌ی ولایت فقیه و فقهای برجسته‌ی مخالف آن  [2022 May] 
*ادامه‌ی جنگ پس از آزادی سرزمین‌های اشغالی جنایت کلان جمهوری اسلامی علیه مردم ایران و عراق [2022 May] 
*نگاهی به خواست‌های گارگران ایران در روز همبستگی جهانی کارگران  [2022 May] 
*نگاهی به درخواست‌های آموزگاران در روز آموزگار  [2022 May] 
* آسیب‌شناسی پراکندگی در جنبش براندازی  [2022 Apr] 
*محمد مختاری: ما نیاز به «تمرین مدارا» داریم.  [2022 Apr] 
*جنگ‌افزارهای هسته‌ای: دلهره دائمی بشریت  [2022 Apr] 
*آرزوها وپیمان‌های سالِ نوخورشیدی  [2022 Mar] 
*بهارانه‌ها  [2022 Mar] 
*خیزش دی‌ماه ۱۳۹۶ – گستره، خواست‌ها و آسیب‌شناسی  [2022 Jan] 
*آرزوها و پیمان‌های سال نوی میلادی  [2021 Dec] 
*انتخابات شیلی: آیا شیلی که مهد نئولیبرالیسم بود، گور آن نیز خواهد شد؟   [2021 Dec] 
*جشن شب یلدا، آبیاری نهال امید، شادی و روشنایی در درازترین شب سال  [2021 Dec] 
*لایحه‌ی بودجه جمهوری اسلامی برای سال ۱۴۰۱  برنامه‌ی اقتصادیی مبهم، ویرانگر، تبلیغی با تمرکز بر نظامی‌گری، رانتخواری و ایدئولوژی سرکوبگر [2021 Dec] 
*اوقاف در حکومت اسلامی و نظام سکولار  [2021 Dec] 
*آرامش دوستدار روشنگر امتناع، ناپرسایی و دینخوئی در اندیشه، کردار و رفتار ما، درگذشت  [2021 Oct] 
*بجای غنی‌سازیِ اورانیوم، آب دریا را شیرین کنید  [2021 Oct] 
*آزادی چگونه نهادینه می‌شود؟  [2021 Sep] 
*واقعیت و ایمان: به مناسبت عزاداری دهه محرم در دوران کرونا  [2021 Aug] 
*مفاهیم سیاسی که همه کنشگران باید به آن بیندیشند  [2021 Jul] 
*جان مبارز گذار از نظام تمامیت‌خواه در خطر است   [2021 Jul] 
*گذار از جمهوری اسلامی - چگونه؟  [2021 Jun] 
*شعر جلاد از موریس اوگدان شاعر امریکائی  [2021 Jun] 
*در استرس و مشغولیات روزمره بچه‌ها را فراموش نکنیم! به مناسبت روز جهانی کودک، اول ژوئن (۱۱ خرداد) [2021 May] 
*چرا نه به جمهوری اسلامی؟   [2021 May] 
*کمربند سبز آمریکا از خمینی تا طالبان: نگاهی به توافقنامه میان آمریکا و گروه طالبان  [2021 May] 
*ضرورت تشکیل جبهه‌ی گسترده‌ی گذار از جمهوری اسلامی و حزبِ سوسیال دموکرات فراگیر  [2021 Mar] 
*آسیب‌شناسی تفرقه‌ی جنبش و مردم ایران   [2021 Feb] 
*آرزوها و پیمان‌های سال نو میلادی  [2020 Dec] 
*شریعت اسلامی، حقوق اساسی و حقوق بشر  [2020 Dec] 
*رسالت جمهوری اسلامی، فلاکت مردم  [2020 Dec] 
*انتخابات ایالات متحده امریکا و جنبش ضد تمامیت‌خواهی ما  [2020 Nov] 
*دورنمای تشکیلاتی جنبش مخالف تمامیت‌خواهی در ایران  [2020 Nov] 
*کتاب «رواداری: مروری بر تسامح، تساهل و مدارا در فرهنگ و ادب ایران» «مغایر ضوابط نشر» تشخیص داده شد.  [2020 Oct] 
*شریعت و حقوق مدنی قانون چیست و چگونه به وجود می آید؟  [2020 Sep] 
* زندگینامه‌ی سیاسی بابک امیرخسروی  [2020 Aug] 
*معرفی کتاب کسوف اثر آرتور کُستلر ترجمه‌ی گلناز غبرایی  [2020 Jun] 
*قاتل رومینا اشرفی تنها پدرش کربلائی رضا نبود  [2020 Jun] 
*قاتل رومینا اشرفی تنها پدرش کربلائی رضا نبود  [2020 Jun] 
*محسن حیدریان تجسم تجربه و پیشگام درس‌گیری مبارزان ایران   [2020 May] 
*کرونا: آنچه روشن شد، آنچه در انتظار ماست، آنچه باید انجام داد  [2020 Apr] 
*نتایج انتخابات نه بزرگ به جمهوری اسلامی و ‌مشروعیت رژیم  [2020 Mar] 
*قیام آبان ۱۳۹۸ ضرورت و فوریت اتحاد نیروها را بازهم برجسته‌تر می‌کند  [2019 Nov] 
*پیاده‌روی اربعین: قدرت‌نمائی خرافات و تحمیق در ‏برابر دانش و آگاهی   [2019 Oct] 
*من نبرد دشوارِ منِ مستقل و آفریننده در فرهنگ فرد‌ستیز   [2019 Oct] 
*سکولاریسم در کشورهای عربی  [2019 Sep] 
*راز ماندگاری عاشورا  [2019 Sep] 
*ضرورت مبرم تفکر مستقل و خودسالاری  [2019 Aug] 
*سرچشمه‌ها و شیوه‌‌های گوناگون تدوین قوانین شرعی ‏اسلامی   [2019 May] 
* برای بهبود اوضاع ایران، منتظر رهبری و رهبران نباشیم!   [2019 May] 
*آیا مامور معذور است؟   [2019 Feb] 
*ما خیلی کارها می‌توانیم بکنیم  [2019 Jan] 
*چهل سالگی انقلاب بهمن: نویدها و عملکردها   [2019 Jan] 
*مبارزه ایرانیان داخل و خارج کشور مکمل یکدیگرند  [2018 Nov] 
*بحران ساختاری ژرف ایران و راه برون‌رفت از آن   [2018 Sep] 
*روز جهانی زن بر زنان زحمتکش و مبارزان برابری زنان و مردان خجسته باد!  [2018 Mar] 
*شعارهای قیام دی ماه ۱۳۹۶ برنامه مبارزه فردا   [2018 Jan] 
*نامه سرگشاده به رزمندگان پرشور خیزش ‏دی ماه ۱۳۹۶‏   [2018 Jan] 
*ترور معنوی، ادامه ترور فیزیکی  [2017 Dec] 
*آیا داعش شکست خورد؟  [2017 Nov] 
*آخرین مرخصی   [2017 Apr] 
*تحریم انتخابات  [2017 Apr] 
*رشد و تکامل من با فرزندانم  [2017 Apr] 
*شادی ستیزی در شیعه و جمهوری اسلامی ایران ابزاری برای تحمیق و تسلط بر توده ها طفلی به نام شادی [2017 Mar] 
*روز جهانی زن بر زنان زحمتکش و مبارزان برابری زنان ‏و مردان خجسته باد!‏  [2017 Mar]