شکاف امیدبخش در سران حکومت اسلامی
احد قربانی دهناری
رژیم، علیرضا اکبری معاون سابق وزارت دفاع را به جرم جاسوسی برای انگلیس، سه سال پیش دستگیر کرد، ولی این روزها در اوج مبارزه انقلابی مردم و تحریم و محکومیت جهانی اعدام کرد.
در بخشی از بولتنهای محرمانه خبرگزاری فارس میخوانیم که خامنهای در دیدار با غلامعلی حداد عادل، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، زنجمورهکنان میپرسد: «که چرا برخی خواص سکوت کردند؟»
این پرسش همراه با وحشت خامنهای، نشان آن است به آنجا نزدیک میشویم که فقط علی میماند و حوضش. یکی دیگر از نشانههای شکاف در نظام را انتقاد غلامحسین غیبپرور، جانشین خامنهای در قرارگاه زمینی امام علی، شامگاه جمعه ۹ دی میتوان شنید. او تاکید کرد که «از سکوت برخی «خواص» گله داریم... نباید در چنین شرایطی دچار تردید شویم... موضوع کشف حجاب نیست، دهنکجی به همه مسلک پیامبر است... آنها انقلاب را تنها گذاشتند».
مشاور فرمانده سپاه در ادامه همچنین از دودستگی میان فرماندهان ارشد نظامی در جمهوری اسلامی در قبال سرکوب اعتراضات میگوید: «کسان زیادی را دیدیم، بریدند. به چشم خود دیدم سرداران بزرگی که کم آوردند... مقابل ارزشها ایستادند، مقابل آقاشان [خامنهای] ایستادند، مقابل نظام ایستادند.»
او با توجه به شرایط کنونی ایران گفت با این که سردار سپاه است اما نمیداند فردا چه اتفاقی در کشور میافتد و افزود: «دیدم به چشم سرداران بزرگی که کم آوردند فرماندهان خود من که لحظه لحظه جنگ را بودند زخم برداشتند کم آوردند، مقابل ارزشها ایستادند.»
او درباره برخی از «خواص و بزرگان» نیز گفت: «تو اینقدر القاب پشت سرت است؛ کلی بیتات برو و بیا دارد. چرا حرف نمیزنی؟ مگر نمیبینی با این نظام مقدس و این حقیقت عالی چه رفتارهایی میکنند؟ مگر نمیبینی نسبت به آقا و ولی این جامعه چه رفتارهایی و چه توهینهایی میشود؟ بلند شو حرفت را بزن؛ تو ناسلامتی جزو خواصی؛ تو نان انقلاب را خوردی!»
در همین حال علاوه بر اعلام برائت برخی شخصیتهای سیاسی و مذهبی، همچنین خانواده جانباختگان جنگ ایران و عراق، بدری حسینی خامنهای، خواهر خامنهای هم اواسط آذر با انتشار نامهای سرگشاده از علی خامنهای و «خلافت مستبدانه» او اعلام برائت کرد و گفت: «برادرم صدای مردم ایران را نمیشنود و بهنادرستی صدای مزدوران و جیرهخوارانش را صدای مردم ایران میشمارد.»
بازداشت وسیع معترضان و صدور احکام سنگینی چون اعدام از طریق اتهاماتی چون «محاربه، افساد فی الارض و بغی» انتقادات برخی مسئولان پیشین قوه قضائیه و روحانیون عالی از جمله مرتضی مقتدایی، محمدعلی ایازی، مصطفی محققداماد، اسدالله بیاتزنجانی و محسن کدیور را نیز به همراه داشته است.
ریزش در نظام از همان آغاز پیدایش آن شروع شد. از مخالفتهای آیت الله طالقانی، شریعتمداری و منتظری، خاتمی تا جنبش سبز و تا حذف کامل همهی نیروهای اصلاح طلب از گردونه قدرت و به حاشیه راندن آنها و تسلط کامل جریان اصولگرا در همهی ابعاد رهبری، شورای نگهبان، قانونگذاری، قضایی، نظامی، امنیتی و... امیدبخش است که این جریان یکدست اصولگرا هم در درون خود پیوسته تجزیه میشود. با اندیشههای پیشین خود و مواضع خامنهای در تعارض قرار میگیرد. بر طرفداران نظام تاثیر جدی میگذارد و آنها را دچار تردید میکند. شخصیتهای که از مواضع خود عدول کرده و صف خود را از حکومت اسلامی جدا کردند کم نیستند. بیشک این ریزش با اوجگیری جنبش «زن، زندگی، آزادی» ادامه مییابد. از آن میان میتوان از انتقادات جدی برخی شخصیتها نام برد: عماد افروغ؛ علی مطهری؛ احمد توکلی، امیر محبیان؛ حشمت الله فلاحت پیشه؛ محمد نوری زاد (نویسنده و فعال هنری)، علی شکوهی؛ مهدی نصیری (مبلغ در روزنامه کیهان)؛ سعید زیباکلام؛ محمد مهاجری؛ حشمت الله طبرزدی؛ رضا داوری اردکانی (نظریهپرداز غربستیزی)، علی لاریجانی، جوادی آملی (نظریهپرداز ولایت فقیه)؛ آذری قمی (نظریهپرداز روزنامه رسالت)؛ رسول جعفریان؛ ناطق نوری؛ هادوی تهرانی و....
در توئیتی از صادق زیبا کلام میخوانیم: جناب رئیسی از خواص گلایه فرمودهاند که چرا سکوت اختیار کردهاند. دلم میخواست از جنابشان سئوال میکردم که خواص از کدام فعل نظام میبایستی دفاع میکردند؟ آیا عملکرد نظام جایی و چیزی برای دفاع یا حداقل توجیه باقی گذارده است؟
اعتراضات سراسری نوین در ادامهی جنبشهای پیشین در ایران در روز ۲۶ شهریورماه ۱۴۰۱پس از مرگ زنده یاد مهسا امینی آغاز شد و به سرعت ماهیتی انقلابی و ضدحکومتی به خود گرفت. این اعتراضات با وجود سرکوب مرگبار و خونین همچنان به شکلهای مختلف ادامه دارد و تردید، تزلزل و شکاف را در سران رژیم و هواداران و نیروهای سرکوب آشکارتر کرده است.
ما باید این تردید و شکاف را به فال نیک بگیریم و در تسریع، ژرفش و تعمیق آن بکوشیم و آن را به سود انقلاب مردم ایران به کار گیریم. ما زمانی قادر به تسریع ریزش و بهرهگیری از شکاف در نظام هستیم که همبستگی ملی در جبههی گسترده ضدفاشیستی را حفظ و تعمیق کنیم. هرگونه ایجاد تفرقه بر اساس جمهوریخواهی یا مشروطهخواهی؛ مرکزگرایی یا فدرالیسم؛ سکولاریسم یا لائیسته به نفع رژیم است. تلاش ما ایجاد نظامی دموکراتیک است که مردم بتوانند در آن نظام انتخاب کنند.
هرگونه تلاش برای تضعیف و تخریب شخصیتها و احزابی که برای سرنگونی رژیم مبارزه میکنند، به نفع رژیم است. ملاک باید مواضع و عملکرد امروز آنها باشد.
با گسترش همکاری و ائتلاف ضدفاشیستی و با محکمتر کردن همبستگی برای ریزش بیشتر در هواداران رژیم و نیروهای سرکوبگر، برای سرنگونی رژیم اصلاحناپذیر، دوش به دوش هم با سعهصدر، رواداری و احترام متقابل مبارزه کنیم.
احد قربانی دهناری
منبع:پژواک ایران