مشکلات روحی- اجتماعی ایرانیان پناه جو و پناهنده در آلمان / یک بررسی تحقیقی- تحلیلی
حنیف حیدرنژاد
مشکلات روحی- اجتماعی فشارهائی هستند که بر روح و روان و تندرستی فرد تاثیر میگذارند. ریشه آنها در اساس ناراحتی یا بیماری های جسمی نیست. عامل اصلی در ایجاد و تشدید این ناراحتی ها شرایط محیطی و وضعیت اجتماعی از جمله وضعیت خانوادگی، سکونتی، کاری، تحصیلی، مالی و در مورد خارجیان در یک کشور جدید، علاوه بر موارد فوق، وضعیت اقامتی آنها و شرایط جدید زندگیشان نیز اهمیت پیدا میکند. ادامه این ناراحتی ها میتواند به مرور زمان موجب ناراحتی یا حتی بیماری هائی شود که درد جسمی را نیز با خود به همراه دارد. تاثیر متقابل این عوامل برهمدیگر وضعیت را پیچییده تر می کند، به نحوی که تشخیص مشکل و ریشه آن به سادگی امکان پذیر نیست.
گزارش حاضر یک بررسی تحقیقی- تحلیلی است که حنیف حیدرنژاد مددکار اجتماعی و مشاور روحی-اجتماعی آن را تنظیم کرده و بر پایه کارعملی و تجربی و تخصصی او از سال 1997 با ایرانیان پناه جو و پناهنده در آلمان و تبادل نظر تخصصی با متخصصین مختلف ازجمله: روانشناسان، پزشکان، وکلاء، قضات دادگاه، کارمندان دولتی در امور پناهندگی و شرکت و تبادل نظر تخصصی با همکاران در سمینارهای گوناگون استوار است. روش کار موارد زیر را نیز در بر میگیرد؛
- بررسی داده های آماری اداره های رسمی آلمان از جمله: گزارش های سالیانه اداره فدرال مهاجرت و پناهندگی آلمان، گزارش های آماری نماینده ویژه دولت آلمان در امور مهاجرین، پناهندگان و انتگراسیون، گزارش های اداره آمار فدرال آلمان
- بررسی داده های رسمی آماری محل کار نگارنده: "مرکز یاری های پزشکی به پناه جویان در شهر بوخوم
علت مشکلات روحی- اجتماعی را باید در شرایط محیطی و وضعیت اجتماعی جستجو کرد. اما در کنار این عوامل "بیرونی" و خارج از فرد، مجموعه ای ازعوامل "درونی" نیز وجود دارد. متاثر از همین عوامل درونی است که شخص درگیر با این مسائل، برای حل مشکلات روحی ای که از بیرون به او فشار میاورد، از خود واکنش نشان میدهد. او تلاش میکند تا از طریق این مبارزه ی "راز بقاء" گونه، خود و خانواده اش را حفظ کند.
گزارش موارد زیر را مورد بررسی قرار داده است:
- اساسی ترین مشکلات روحی- اجتماعی ایرانیان پناه جو و پناهنده در آلمان کدامند؟
- ریشه وعلت این مشکلات در کجا قرار دارد؟
- چگونه تربیت و رفتار نهادینه شده در فرد که ریشه در داخل کشور دارد، کماکان در خارج کشور در جهت دهی روابط اجتماعی او نقش بازی میکند؟
گزارش در اساس برای کسانی تنظیم شده که درگیر مسائل و مشکلات روحی- اجتماعی هستند تا درک و خود آگاهی خویش نسبت به این موضوع را تعمیق دهند. همچنین میتواند برای کسانی که به لحاظ تخصصی در زمینه امور انسانی و اجتماعی با ایرانیان پناه جو، پناهنده و مهاجر در آلمان کار میکنند مفید باشد. کسانی که در همین زمینه با ایرانیان در دیگر کشورهای جهان کار میکنند نیز می توانند با مطالعه این نوشته مشابهت ها و یا تفاوت های موجود در کشور خود با آلمان را بدست بیاورند.
حنیف حیدرنژاد
مشروح گزارش؛
منبع:پژواک ایران