مرگ حداقل 82 پناه جو در سواحل ایتالیا؛ بی عملی اتحادیه اروپا
حنیف حیدرنژاد
روز پنجشنبه سوم اکتبر 2013 یک قایق قدیمی حامل 500 پناه جوی اکثرا آفریقائی که تلاش داشتند خود را به سواحل ایتالیا برسانند دچار سانحه شد. سرنشینان قایق در حالی که قایق آنها در حال غرق شدن بود تلاش کردند از طریق تماس تلفنی با تلفن همراه از گارد ساحلی ایتالیا درخواست کمک کنند. بر اساس اطلاعاتی که تاکنون منتشر شده مشخص نیست که چرا گارد ساحلی به این درخواستِ کمک پاسخ نداده است. پناه جویان که قایق آنها به نزدیکی سواحل جزیره "لامپدوزا- Lampedusa " رسیده بود، با آتش زدن پتو و ایجاد حریق تلاش کرده بودند تا توجه ساحل نشینان و دیگر قایق ها و کشتی ها را به خود جلب کنند. به گفته شهردار لامپدوزا این آتش سوزی به سرعت گسترش پیدا کرده و منجر به آتش گرفتن تمام قایق شده است. دو قایق ماهیگیری که در آن نزدیک بوده اند برای نجات افراد اقدام کرده اند. تا کنون جسد حداقل 82نفر پیدا شده و بیم آن می رود که تعداد کشته شده ها بیش از این تعداد باشد.
"لامپدوزا" جزیره بسیار کوچکی واقع در دریای مدیترانه می باشد با 20 کیلوکتر مربع مساحت. این جزیره اگر چه نزدیک سواحل تونس و لیبی قرار گرفته، اما به کشور ایتالیا تعلق دارد. از این رو بسیاری از پناه جویان تلاش می کنند تا به عنوان اولین نقطه ی خاکی از اتحادیه اروپا خود را به آنجا برسانند.
بر اساس گزارش های تاکنون منتشر شده، معلوم نیست که چرا با وجود نزدیک بودن قایق به ساحل، گارد ساحلی ایتالیا به پناه جویان کمک نکرده است. همچنین معلوم نیست چرا باید آتش سوزی در قایقی که پر از انسان بوده به این سرعت گسترش پیدا کند.
متاسفانه هر ساله هزاران نفر پناه جو در آبهای جنوبی اتحادیه اروپا، بویژه در سواحل ایتالیا و اسپانیا، جان خود را از دست می دهند. به دلیل آنکه پناه جویان هیچ لابی قوی در پارلمان اروپا وکشور های عضو اتحادیه ندارند، جان آنها برای دولت های اروپائی ارزشی ندارد و هیچ تحقیق کاملی نیز در باره مرگ پناه جویان و مسئولیت دولت های اروپائی، یا کوتاهی گارد ساحلی در نجات جان پناه جویان انجام نشده یا حداقل نتایج آن منتشر نمی شود.
سازمان های حقوق بشری و مدافع پناهندگی نسبت به سختگیری های اتحادیه اروپا در بستن مرزها و نیز بی توجهی آنها در کمک رسانی سریع به وقایعی که قایق های پناه جویان با آن مواجه می شوند پیوسته اعتراض کرده اند. متاسفانه تاثیر این اعتراض ها نیز تنها در همین حد باقی مانده که خبر این "حوادث" برای یک روز از رسانه های عمومی پخش می شود، اما سیاستمداران در اتحادیه اروپا هیچ اقدام جدی برای تغییر شرایطی که مرگ پناه جویان را باعث می گردد دنبال نمی کنند.
حنیف حیدرنژاد 03.10.2013
منبع:پژواک ایران