تشدید اخراج پناهجویان از آلمان
حنیف حیدرنژاد
در فرودگاه بینالمللی هامبورگ، اولین مرکز اخراج پناهجویانی که قبلا به آنها حکم اخراج ابلاغ شده بوده، اما همچنان از بازگشت به کشور خود خود داری می کنند راهاندازی شد.
این مرکز ظرفیت بیست نفر را دارد. در حال حاضر پرونده درخواست پناهندگی حدود ۲۱۰٫۰۰۰ پناهجو در آلمان مختومه اعلام شده است. به این دسته از پناهجویان برگهای به نام «دولدونگ- تحمل شده» داده میشود. این دسته از افراد پاس معتبر نداشته یا حاضر نیستند که به سفارت کشور خود درخواست دریافت پاس دهند. موقعیت «دولدونگ» محدودیت های بسیار زیاد از جمله قطع یا کاهش کمکّهای ماهیانه را به همراه دارد.
سال ۲۰۱۵ پس از آنکه تغییراتی در قوانین پناهندگی آلمان ایجاد شد، اداره خارجیان موظف شد تا این دسته از پناهجویان را زیر فشار گذاشته و اخراج آنها را تسریع کند. اما به دلایل مختلف، اجرای این قانون آنگونه که خواست سیاستمداران بود اجرا نشد و به کُندی پیش رفت یا معلق ماند. مطابق این قانون، مامورین اداره خارجیان به همراهی پلیس میتوانند آن دسته از پناهجویان را که یک بار حکم اخراج به آنها ابلاغ شده بوده اما از خروج از آلمان خودداری کرده یا برای تهیه پاس همکاری لازم نداشته اند در بار دوم بدون ابلاغ قبلی بازداشت و به مراکز مخصوص اخراج منتقل کنند.
پس از آنکه آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان به خاطر سیاست مرتبط با پناهجویان از سوی حزب خودش زیر فشار قرار گرفت و به ویژه پس از آنکه در ماههای گذشته در چند انتخابات ایالتی حامیان حزب دمکرات مسیحی (حزب آنگلا مرکل)، حمایت خود را از این حزب دریغ کرده و رای خود را به صندوق حزب تازهتاسیس و راستگرای «آ اِف د» (آلترناتیو برای آلمان) ریختند، فشار و انتقادها بر آنگلا مرکل افزایش پیدا کرد. بعد از آن آنگلا مرکل در سیاست خود چرخشی را پیش گرفت و در چندین سخنرانی خواهان اخراج هرچه سریعتر آن دسته از پناهجویانی شد که پرونده آنها بسته شده و داری برگه دولدونگ هستند. او از ادارات مسئول خواست همه امکانات خود را برای عملی کردن این قانون به کار بگیرند.
اینک انتظار میرود ایالتهای دیگر آلمان نیز پس از هامبورگ مراکز اخراج مشابهی را راهاندازی کنند.
انتظار میرود در چهارچوب تغییراتی که در قوانین آلمان به اجرا گذاشته شده، پناهجویان از کشورهای منطقه بالکان در جنوب شرقی اروپا، پناهجویان مردِ مجرد از افغانستان و نیز پناهجویان از کشورهای مراکش، الجزایر و تونس در اولیت اخراج قرار بگیرند.
توصیه: در چنین مواردی مخفی شدن و یا از جایی به جای دیگر رفتن کمکی به پناهجو نکرده و موقعیت قانونی او را پیچیدهتر می کند. باید توجه داشت که با وجود همه سختگیریها، در موارد خاص، به ویژه در موارد خانوادگی یا در حالتی که پناهجو از یک بیماری سخت که مانع پرواز است رنج میبرد، میتوان علیه حکم اخراج، اقدام قانونی کرده و به دادگاه شکایت کرد. در چنین حالتی ارتباط به موقع با یک وکیل با تجربه، قبل از آنکه دیر شود بسیار ضرروی است.
http://www.hanifhidarnejad.com
منبع:پژواک ایران