PEZHVAKEIRAN.COM ماندلا افسانه خود را گفت و زيست؛ و اين است ماندلا
 

ماندلا افسانه خود را گفت و زيست؛ و اين است ماندلا
کاوه احمدی علی آبادی

 

خوشحالم زماني پيرامون ماندلا مي نويسم كه مجبور نيستم منتظر اخبار ناگواري از او باشم و در سالروز تولدش است كه دست به قلم مي برم. ماندلا از چند نظر قابل بررسي است كه او را از اشخاص دوران اش كه پرواضح است، شخصيت هاي مشابه ادوار ديگر تاريخ متمايز مي سازد، همان گونه كه مشتركات بسياري با آنان نيز دارد.

اگر از من پرسيده شود كه در يك جمله او را توصيف كنم، مهمترين برداشت از زندگي و مبارزات ماندلا را اين گونه توصيف خواهم كرد: او افسانه خود را گفت و با آن زيست. وقتي از نگاه يك نويسنده بخواهم هر كسي را توصيف و تشبيه كنم، بايد بگويم كه زندگي هر فردي همچو يك اثر ادبي است. زندگي برخي يك داستان كوتاه است؛ چه بسا پرنقص و خط خطي، گرچه برخي از آن داستان ها، بسيار زيبا و بي نظيرند. سهم برخي داستاني بلند از زندگي است كه تنها برخي در بلنداي آن به اوج يك داستان بلند زيبا و دلكش مي رسند. زندگي بسياري يك رمان است؛ به خصوص در عصر مدرن كه بسياري از ما رمان هايي هستيم كه تنها معدودي از آن ها نوشته شده و چاپ مي شوند؛ گرچه معدودي داستاني تمام و بسياري ديگر داستاني ناتمام. اما زندگي معدودي يك "افسانه" به معني واقعي كلمه است؛ آن گاه كه افسانه را نه چنان كه امروزه متداول است، سخني سست و حتي پوچ مي پندارند، بلكه آن موقع كه دريابيم، افسانه ها از كنه وجودمان مي آيند و از آن جايي در ناخوداگاه مان خبر مي دهند كه دست هيچ نظريه علمي اي تاكنون بدان نرسيده است و همچون جوهره وجود انساني، همان گونه كه حقايقي را با خود دارند، با دروغ هاي شيريني كه ما به خود مي گوييم، عجين هستند. هيچ چيز در هستي مخلوق نمي شناسم كه قدرت يك افسانه را داشته باشد. اگر تلاش و كوشش زندگي ما، روزها و ماه ها را مي سازند و گردش طبيعت و چرخ روزگار فصل ها را و نظريات علمي و فنون عملي، سال ها و دهه ها و امواج تحول خواهانه نسل ها، سده ها، بي شك افسانه ها هزاره ها را خلق مي كنند. هيچ چيز قدرت يك افسانه را در تحولات بزرگي كه بتواند هزاره ها را درنوردد و ورق بزند، نداشته و ندارد. تمامي انسان هايي كه فراتر از زمانه خويش تاخته و در اذهان و قلب ها و اراده ها، بازآفريني شدند، در افسانه ها زيستند؛ از عيسي ناصري تا ماركس و انگلس و از سقراط تا گاندي و جفرسون.

بي شك ماندلا يكي از آن هاست كه طي زندگي اش، افسانه خود را سرود و با آن در آن زيست. افسانه اي كه وقتي از بيرون بدان نگاه مي شود، افتخار و عظمت است و وقتي از درون زيسته شود، سراسر رنج و غم و درد است كه در عمق گذشت، حق طلبی، فداكاري و حتي ايثار تحقق مي يابد؛ به خصوص وقتي چنين انساني با نگاه به دوران طولاني زندگي اش، يك بررسي مجدد مي كند، مي بيند كه تمام مبارزه و زندگي اش تبديل شده به "حضور مستمر" خواسته هاي ديگران، و "خود" و "خواسته خود" از زندگي اش "غايب" بوده است و او يكبار فرصت زندگي اش را عمدتاً براي ديگران زيسته و هزينه كرده است. آنان را بايد از سياستمداران و ايدئولوگ هاي موج سواري كه بدنبال بست قدرت و كسب شهرت و حتي قداست از طريق دروغ و ريا و هوچي گري بودند و هستند، كاملاً متمايز ساخت، همان گونه كه از تاريخ سازاني كه روش هاي قهري در پيش گرفتند و بدون قضاوت از خود و اصلاح مداوم خويش، به حمله به ديگري، عوام فريبي و دشمن سازي و دشمن پروري روي آوردند، جدا ساخت. يادم نمي رود، در مصاحبه اي كه ماندلا با خبرنگاري داشت، از او پيرامون گذشته اش سوال مي شد و او برخلاف انتظار بسياري، مدام از عملكرد گذشته خويش گله داشت و حتي رفتارش را با ديگران درست نمي شمرد! اين است راز تشخيص تفاوت مردان معنوي حقيقي با شارلاتان هايي كه براي خود گذشته هاي ساختگي جور مي كنند و از كاه عملكردشان كوه مي سازند و درصدد توجيه اعمال شان هستند. مهمتر از تفاوت بزرگ شخصيتي، تمايزي است كه رفتار رهبراني چون ماندلا بر مبارزات و زندگي مردم گذاشت و حضور و عدم حضور آنان توانست چه ميزان از كشتار و جنگ و خونريزي جلوگيري كند. شايد اگر سوريه يك ماندلا يا گاندي داشت، امروز به چنين وضعيت دهشتناكي گرفتار نمي شد. در چنين موقعيت هايي هست كه به اهميت حضور يا عدم حضور چنين تاريخ سازاني پي مي بريم.  

ماندلا از دوران انقلاب هاي كلاسيك قرون نوزده و بيست مي آيد، و همچنين از دوراني كه چپ ايدئولوژيك اپيدمي بود كه بسياري از مبارزات آزادي خواهانه دوران را جذب مي كرد. در اين ميان، بسياري از انقلابيون ديروز وقتي به قدرت رسيدند به ديكتاتورهاي دوران بدل شدند، اما معدودي چون گاندي بودند كه هرگز مبتلا به اپيدمي دوران نشدند و معدودي چون ماندلا كه گرچه تمايلات چپ داشتند، انقلابي مبارزه كردند و انساني حكومت نمودند و گرفتار حيله هاي قدرت نگشتند. او و تا حدي اورتگا از چپ هاي زمانه شان فراتر رفتند؛ چون با دموكراسي بر سر كار آمدند و با دموكراسي از قدرت كنار رفتند؛ پديده اي كه تنها نزد چپ هاي امروز كه در آمريكاي جنوبي به قدرت مي رسند، مي بينيم؛ گرچه حتي هنوز در آنجا چپ هايي هستند كه حاضر به ترك قدرت نيستند و به طرق مختلف مي خواهند به هر قيمتي شده بر مسند قدرت باقي بمانند. دموكراسي كه اينك با اقبال عمومي مواجه شده، همواره چنين نبوده و در دوران ماندلا انقلابي گري همان جايگاهي را نزد افكار عمومي مبارزان و تحول خواهان داشت كه دموكراسي طلبي امروز و حتي روش هاي مسالمت آميز مبارزاتي، بي نتيجه و واپسگرا تعبير مي گشت و طوفان هاي توده ها بود كه موثر و مفيد انگاشته مي شد. اما انسان هايي، "انسان" به عنوان حقيقي كلمه همواره از مدهاي زمانه شان فراتر رفته اند.

با وجود اين كه ماندلا با روش مبارزات مسالمت آميز، تبعيض نژادي را سرنگون كرد، اما به دور از واقعيت خواهد بود، اگر او را شخصي همچو گاندي يا دالاي لاما بپنداريم كه همواره و در هر شرايطي مبارزه مسالمت آميز را تجويز مي كرد. ماندلا طي مبارزات اش در دوره اي به مبارزات مسلحانه متوسل شد كه پس از آن دستگير گرديد. چنان كه در مكاتباتي كه از زندان با مقامات وقت آفريقاي جنوبي داشت، بدان اشاره كرد كه توسل وي به روش هاي غيرمسالمت آميز نه يك كنش كه يك واكنش به رفتارهاي قهري و بگير و بنند و عدم انعطاف سياستمداران آپارتايد بوده است و او وقتي امكان جابجايي مسالمت آميز قدرت باشد، نه تنها به مبارزه مسلحانه پايبند نيست كه روش هاي دموكراتيك را ترجيح مي دهد. اين چرخش او آنقدر براي اطرافيان اش شوك آور بود كه همسر مبارزش از وي طلاق بگيرد. اما ماندلا افسانه اي را مي نوشت كه هنوز تمام و كمال خوانده نشده بود. با اين همه، نبايد فراموش كنيم كه وقتي با دشمني وقيح روبرو هستيم، كه جنايت مي كند و برگردن ديگر مي اندازد و اصرار بدان دارد، روش هاي غيرمسالمت آميز براي دفاع از خود و مظلومان، گزينشي وجداني است؛ هم چنان كه ماندلا نيز در نامه اش به زندانبانان خاطر نشان ساخته بود؛ چون نبايد فراموش كنيم كه ما وقتي در روش هاي مسالمت آميز به خاطر مسئوليت نسبت به انسان ظالم طرف مقابلمان به خشونت متوسل نمي شويم، نسبت به مبارزان و مظلوماني كه به سوي مبارزه با ظالمان مي فرستيم، مسئوليم و وقتي ظالمي با وقاحت به جنايت هايش اصرار مي ورزد، خواستن از آنان كه با دست خالي به مصاف بروند، فرستادن بي گناهان به سوي جوخه است كه گرچه تاريخ از ما به عنوان صلح طلب ياد كند، اما از وجدان و انسانيت به دور است. اين را هم بايد در نظر گرفت كه انعطاف حاكمان آقريقاي جنوبي نيز در نهايت، موجب به ثمر رسيدن تلاش هاي ماندلا شد و گرنه چون دالاي لاما كه هر گونه روش هاي غيرمسالمت آميز را رد مي كند، هنوز آفريقاي جنوبي، آفريقايي سياه بخت شمرده مي شد و همچو تبت هنوز حاصل مبارزات شان به ثمر نرسيده بود.

او از معدود رهبراني بود كه هرگز در تله قدرت نيافتاد و تنها زماني به قدرت تن داد كه مردم از او خواستند تا از آن طريق تبعيض رسمي را ساقط كند و خوب مي دانست كه پس از انجام رسالت اش بايد برود؛ امري كه او را با جورج واشنگتن مشترك مي سازد و هر دو در اوج قدرت كنار رفتند و همان گونه كه رفتار سياسيون نشان مي دهد و در تاريخ ثبت است، اندك سياستمداراني هستند كه جاه طلبي قدرت، ايشان را گرفتار نساخته باشد. ماندلا پس از آن كه از طريق دموكراتيك به قدرت رسيد، درصدد اننقام از سفيدپوستان بر نيامد و اينك با اين رفتارش، يك رهبر اخلاقي و معنوي را معرفي مي كرد؛ امري كه اكنون كه در اوج بهار خاورميانه بسر مي بريم، مي دانيم كه در مقام عمل چقدر دشوار است. با وجود آن كه هستند گمناماني از مردم عادي كه چه بسا همان ميزان گذشت و بزرگواري معنوي در طول زندگي از خود به خرج دادند، اما هرگز شناخته نشدند و امروز بايسته است كه آنان را نيز دريابيم.

اگر گذران سال هاي محكوميت در شرايط دهشت انگيز زندان آپارتايد، بسيار كند و حتي ساكن به نظر مي رسيد، اما حالا در جهتي عكس پيروزي و موفقيت خيلي سريع بدست آمد و اگر تا ديروز بسياري از انقلابيون نام و ياد ماندلا را فراموش كرده بودند، چه رسد مردم؛ حالا ديگر هيچ كس ماندلا را فراموش نمي كند و او به نوع آرماني مبارزه عليه هر نوع تبعيض بدل شده است.  

منبع:پژواک ایران


 کاوه احمدی علی آبادی

فهرست مطالب  کاوه احمدی علی آبادی در سایت پژواک ایران 

*راز پیروزی رعدآسای انقلابیون عراقی در استان های سنی نشین؛رهبری، فرماندهی و مدیریت میدانی  [2014 Jul] 
*نقاب هاي دجال كبير انقلاب شخصیت واقعی پشت نقاب رهبر انقلاب را بهتر بشناسیم [2014 Jun] 
*وقتي مفسدان مبلغ دين خدا مي شوند!  شما شهر خدا را با بهشت عوضي گرفته ايد [2014 Jun] 
*تحليلي بر رازهاي تداوم شكست اصلاح طلبان؛ ثمره والاس رقصيدن پنهاني با شيطان!  [2014 May] 
*تحليلي بر انتخابات عراق؛ خوانش سناريوهاي پيش رو در عراق  [2014 May] 
*مبارزات منفي و مثبت ايرانيان با رژيم كه تداوم دارد رژيم ايران در همه عرصه ها قافيه را باخته است [2014 Apr] 
*تحليلي بر تحولات شتابان خاورميانه و شمال آفريقا؛در آستانه فوران توفاني ديگري در منطقه ايستاده ايم  [2014 Apr] 
*همگام با سنفوني حقوق بشري بر ضد رژيم ايران؛  [2014 Apr] 
*حملات حقوق بشري به رژيم ايران بايد ادامه يابد؛ بي وقفه و پي در پي  [2014 Apr] 
*در كوران بحران ها در اينجا و آنجا؛  [2014 Apr] 
*تحليلي بر انتخابات شهرداري هاي تركيه؛ پيروزي كه مي تواند فريبنده باشد!  [2014 Apr] 
*سنفوني ايرانيان به هم مي پيوندد؟ آسوده و آرام يا روي سرير خون حاكمان! [2014 Mar] 
*روسيه كريمه را تصاحب كرد، اما اوكراين را از دست داد!  [2014 Mar] 
*چرا اسلامگرايان امروز بدتر از جاهلان صدر اسلام اند؟ تبديل ميليون ها انسان به مشتي حيوان! [2014 Mar] 
*تحليلي بر شطرنج سناريوهاي پوتين-اوباما؛ از اوكراين تا سوريه  [2014 Mar] 
*بحران كنوني اوكراين، نشان دهنده دورنماي ژئوپالتيك آينده؛ هنوز هيچ چيز از دست نرفته  [2014 Mar] 
*تغيير و اصلاح در اينجا و آنجاي خاورميانه؛  [2014 Feb] 
*معاملات شيطاني؛ براي يك آرماگدون شيطاني   [2014 Feb] 
*خاورميانه به كدام سوي؟ مصالحه يا محاربه!  [2014 Feb] 
*كردها به سوي كنفدراسيون به جاي تشكيل كشور يا تجزيه؛ تشكيل كنفدراسيون بدون فروپاشي سيستم دولت –ملت ها در خاورميانه [2014 Feb] 
*تحليلي بر انقلاب ها و جنبش هاي خاورميانه از ديكتاتوري نظامي و استبداد ديني به سوي دموكراسي [2014 Jan] 
*ايران در سياست هايش در منطقه مي سوزد تحليلي بر گسترش جنگ داخلي از سوريه به عراق؛ [2014 Jan] 
*شكست 9 دي پس از چهار سال جنبش سبز به كوري چشم اقتدارگرايان و دودوزه بازان هنوز زنده است [2014 Jan] 
*تحليلي بر چرخش پازل سوريه؛ با ريزش و تكميل توأمان  [2013 Dec] 
*رنگين كمان جنبش هاي خاورميانه؛  بفرماييد، حالا تحويل بگيريد!  [2013 Dec] 
*پرده اول: مرگ يك دستفروش پرده آخر: رستاخيز يك دستفروش [2013 Dec] 
*تحليلي از توافق ژنو تا مذاكرات ژنو 2 از كيش تا آچمز خاورميانه؛ [2013 Dec] 
*ماندلا افسانه خود را گفت و زيست؛ ... و اين است ماندلا [2013 Dec] 
*آن يك بمبي كه مي تواند تمام سيستم هاي دفاعي يك كشور را نابود كند، چيست؟  [2013 Dec] 
*سلاح هاي آينده؛ و آن آينده همين امروز است  [2013 Nov] 
*سلاح هاي آينده؛ و آن آينده همين امروز است  [2013 Nov] 
*تقويت زبان هاي مادري و گويش هاي محلي؛ در كنار توسعه منطقه اي و آباداني محلي مناطق محروم  [2013 Nov] 
*از شاه تا برژينسكي؛ شاه قرباني «فتنه بزرگ»  [2013 Oct] 
*حركات صلح آميز در صفحه شطرنج خاورميانه  [2013 Sep] 
*جنگ و صلح در اديان؛ چرا در سوريه مسئول ايم؟  [2013 Sep] 
*صلح طلبي به قيمت قتل عام همگان؟ يعني بگذاريم تا باز بكشند!  [2013 Sep] 
*بخوان؛ تاريخ دروغ هاي شيرين يك ملت را! ملتي كه نمي خواهد مسئوليت تصميات اش را برعهده بگيرد [2013 Aug] 
*در كوران قيام هاي خاورميانه؛ آيا صداي يكديگر را مي شنويد؟  [2013 Aug] 
*كودتا با تيمي امنيتي و نه نظامي  [2013 Aug] 
*ديگر كافي است، اينك زمان اقداماتي عملي است حق ماندني و باطل رفتني است [2013 Aug] 
*بهاييان و بابيان جزو اهل كتاب اند تبعيض در حق هر انساني به هر بهانه اي به خصوص دين، ظلم است [2013 Aug] 
*ماندلا افسانه خود را گفت و زيست؛ و اين است ماندلا  [2013 Aug] 
*تمام ابعاد شطرنج سوريه را دريابيم  [2013 Jul] 
*چرخش بهار منطقه از ضد ديكتاتوري نظامي به ضد ديكتاتوري مذهبي جنبش ضد استبدادي خاورميانه ادامه دارد؛ [2013 Jul] 
*آن كسي كه بايد ثابت كند، اسلام و دموكراسي تضادي ندارند، اسلام گرايان اند؛ از نظر اسلام گرايان، حق يعني تنها  [2013 Jul] 
*جامعه مبتني بر "جنايات و مكافات" ايران؛ من رأي مي دهم، پس برانداز هستم! [2013 Jun] 
*جامعه مبتني بر "جنايات و مكافات" ايران؛ من رأي مي دهم، پس برانداز هستم! [2013 Jun] 
*دولت جديد پاكستان از تهديد تا فرصت؛ كمربند سبز يا كمربند انفجاري در راه است؟! [2013 May] 
*چرا حق حاكميت از منظر ديني با انسان هاست كسي كه آزاد نيست، بندگي خدايش بي ارزش است [2013 Apr] 
*تكميل پازل پيروزي نهايي در سوريه  [2013 Apr] 
*مسلمانان مسلماني ز سر گيريد؛ از ديدگاه «همزماني» تا «در زماني» [2013 Apr] 
*قرن بيست و يكم عصر مرگ ايدئولوژي ها انسانيت بدون ايدئولوژي [2013 Apr] 
*در شبه جزيره كره چه مي گذرد؟ تحليلي بر تفكرات پشت بازي هاي رهبران كره شمالي  [2013 Apr] 
*اين يك رستاخيز است  [2013 Mar] 
*اميدي براي كاتوليك ها بازتعريفي از مسيحيت كاتوليك [2013 Mar] 
*نماينده ايران بدون اين كه بداند، گزارش احمد شهيد را تأييد كرد  [2013 Mar] 
*تحليلي بر بازي هاي شيطاني در خاورميانه!؟  [2013 Feb] 
*قواعد بازي در دنيا و منطقه اي را كه زندگي مي كنيم، بشناسيم  [2013 Jan] 
*خاورميانه پيش از آرماگدون  [2013 Jan] 
*آخرين تحولات در بهار عربي؛ عراق دوباره در بهار عربي برخاست  [2012 Dec] 
*حقوق انساني و دموكراسي را در خاورميانه نمي شناسند!  [2012 Dec] 
*افسانه ها را اين گونه واقعيت مي بخشند  [2012 Nov] 
*چگونگي اقدامات رسمي و غيررسمي در خاورميانه؛ تداوم فرار شتابان از الگوي متحجر ايران  [2012 Nov] 
*ستار بهشتي؛ از قهرمانان معنوي ما درك نفس يك زندگي تمام و كمال انساني و برحق [2012 Nov] 
*خاورميانه پس از آخرين تحولات  [2012 Nov] 
*چه موقع منجي ظهور مي كند؟! گزينش در نبرد آخرزمان يعني چه؟ [2012 Oct] 
*نبرد با اشباح در جنگ جهاني دوم  [2012 Oct] 
*به سوی ژئوپولتیکی چند قطبی در خاورمیانه  [2012 Sep] 
*تحلیلی از کنفرانس غیرمتعهدها- مقامات ایران، منزوی حتی در پایتخت خود!   [2012 Sep] 
*چرا دموكراسي در جهان سوم تنها با نظام جمهوري شدني است  [2012 Aug] 
*گرداب سوريه عميق تر مي شود پست ترين بازندگان را بشناسيد [2012 Jul] 
*دانشگاه قرن هاست كه كابوس متعصبان و سطحي انديشان ديني بوده است  [2012 Jul] 
*رژيم فاسد به مثابه "شخصيت حقوقي"  ساختار شبكه حكومتي اساساً فسادپرور ريخته شده است [2012 Jun] 
*قيامي جهاني كه از ايران آغاز شد انقلابي از پاي اينترنت! [2012 Jun] 
*جاه طلبي معنوي خطرناك ترين فريب عالمان عالمي معنوي يا برده خداي قدرت!؟ [2012 Jun] 
*امروز نياز به تفكري استراتژيك به جاي تفكر نظامي  [2012 May] 
*جنايتكاران هم مي ميرند! شيرازه رژيم در آستانه فروپاشي است [2012 May] 
*حكم قتل براي ارتداد در صدر اسلام نيست اين بود روش امامان؟ [2012 May] 
*كمپين هاي بين المللي جنبش ها گسترش يابد  [2012 May] 
*از نفرين فرعون تا نفرين مادران عزادار كابوس ها تعبير مي شوند [2012 May] 
*روضه خوان هاي ايران چه خوابي براي عراق ديده اند؟  [2012 Apr] 
*سخنان كسي كه مي پندارد، عيار عوام فريبي دست اش است! اگر حكومتي به صرف شريعت اسلامي است، پس حكومت يزيد نيز [2012 Apr] 
*شخصيت يك دين چيست؟ شخصيت ديني خود را بشناسيم  [2012 Apr] 
*هر كشوري سود يا ضرر تفكرات حاكمان اش را مي برد آب ها و سرزمين هاي مشترك، فرصت به جاي تهديد [2012 Apr] 
*در صفحه شطرنج ايران چه مي گذرد  [2012 Apr] 
*مديريت منطقه اي با مشاركت جهاني براي بحران سوريه  [2012 Mar] 
*آئين‌هايي‌ نوروزي‌  [2012 Mar] 
*جنبش با اعتراضات نامتقارن و فرسايشي زنده است مرگ يك حكومت پيش از تدفين آن [2012 Mar] 
*بخوان؛ تاريخ مي تواند بسيار بي رحم باشد بياييد، بيش از اين به خود دروغ نگوييم [2012 Mar] 
*قانون مجازات ضد اسلامي و جاهلي تغييرات صوري و رياكارانه اند [2012 Mar] 
*به مبارزان راه آزادي در سوريه نفس متفاوت راه حق و باطل  [2012 Mar] 
*در سوداي دوران جنگ سرد!  [2012 Feb] 
*جهاني شدن با رسانه هاي ديجيتال و مجازي؛ اينجا و اكنون- دکتر کاوه احمدی علی آبادی   [2012 Feb] 
*بصيرت زير برف! هستيم و مي بينيم... [2012 Feb] 
*جنگ؛ از تور تا شبكه  [2012 Jan] 
*فحواي كلام در كتب مقدّس كدام است؟ چون فحواي كلام وحي را نمي فهيم، به نام دين عكس آن رفتار مي كنيم [2012 Jan] 
*او ما را از جنگ به دور داشت  [2012 Jan] 
*قدرت سرد و قدرت نرم در جنگ   [2012 Jan] 
*فتنه گران در حال سقوط! فتنه در تاريخ اسلام چه بود؟  [2012 Jan] 
*«و من از شر این که سنگسارم کنید به پروردگار خود و پروردگار شما پناه می برم»  [2011 Dec] 
*چراغ ها را ما به موقع خاموش كرديم پشت صحنه وقايع كودتاي 88  [2011 Dec] 
*چرا فرهنگ و دين با زور نمي شود؟ هنوز تفاوت تبليغ با ضدتبليغ را نمي دانيد! [2011 Dec] 
*رازهايي از عيسي منجي به مناسبت ميلاد نمادين عيسي مسيح [2011 Dec] 
*به پيشواز شب يلدا: طلیعه پیروزی نور بر ظلمت  [2011 Dec] 
*چرا در ماجراي پهپاد كسي حرف تان را باور نمي كند؟ كپي پهپاد طلب تان، هواپيماهايتان سقوط نكند [2011 Dec] 
*به سوي دموكراسي انساني، نه درگيري هاي مذهبي و قومي  [2011 Dec] 
*نقش هاي جديد قدرت هاي منطقه اي خاورميانه  [2011 Dec] 
*آنچه ما نمي بينيم، اما نسل امروز مي بيند  [2011 Nov] 
*خشت هاي طلا براي امامان مردم يا پادشاهان زراندوز!؟  [2011 Nov] 
*ايران از سردرگمي تا نقشي منفي در منطقه!  [2011 Nov] 
*آقايان «X» در پرونده هاي واتر گيت، ويروس هاي امنيتي و انفجار ملارد!؟  [2011 Nov] 
*گذر و نظري بر هويت ايرانيان؛ آريايي، عيلامي يا ايراني؟!  [2011 Nov] 
*امواج جنبش ديني چگونه متحول مي سازند شتاب جنبش تغيير كيش و دين جوانان ايراني بهت آور است [2011 Nov] 
*حكومت ايران، منفور ملل منطقه و الگو گيري براي ديكتاتوري هاي منطقه  [2011 Nov] 
*پيروزي صلح آميز بر دشمني با بمب هاي هسته اي چگونه از ظرفيت هاي عضويت هاي جديد فلسطين بهره بريم [2011 Nov] 
*نظام پارلماني با تغيير يك پست تحقق نمي يابد  [2011 Oct] 
*چرا محمد را با چنگيزخان عوضي گرفتيد!؟  [2011 Oct] 
*حجاب در اسلام هرگز اجباري نبوده و نيست حجاب اجباري بنا بر بينش اسلامي، حقوق زنان را ضايع مي كند [2011 Oct] 
*پژوهشی درباره حد رجم (سنگسار) در اسلام  حد سنگسار حتی در شریعت اسلامی نیست، چه رسد به دین اسلام [2011 Oct] 
*حقايق پشت ترور سفير عربستان چرا آمريكا از طرح ترور توسط رژيم ايران متعجب شد؟ [2011 Oct] 
*نقابي براي يك انقلاب!؟  [2011 Oct] 
*چرا موساد اصرار به هدايت گروه هاي تندروي فلسطيني دارد؟  [2011 Oct] 
*كشور فلسطين از بحر الميت (جنازه) تا نهر خون!؟  [2011 Oct] 
*شطرنج در خاورميانه عالي پيش مي رود  [2011 Oct] 
*فساد، دزدي و قاچاق در جوامع مختلف و جامعه ما  [2011 Oct] 
*جنبش تغيير دين، جنبش خاموش جوانان شده است مردم دين "خاك دو عالم بر سر" نمي خواهند [2011 Sep] 
*دانشگاه را به كابوسي براي متحجران بدل خواهيم كرد بگذار كه تاريخ امروز را اين سان خلق كنيم [2011 Sep] 
*ياغيگري حكومتي  [2011 Sep] 
*از گنگ خواب ديده تا وقيح سر گردنه!  [2011 Sep] 
*خطر حمله به ايران با سه سناريو!  [2011 Sep] 
*تاريخ سياسي ما در دوران پيش از ماكياولي ست  [2011 Sep] 
*چرا و چه وقت دزدي هاي حكومتي در كشور لو مي رود؟ آن ها با كسي شوخي ندارند!؟ [2011 Sep] 
*مشكلاتمان از بابت دشمنان است، يا جهان بينی خودمان؟! قابل توجه كساني كه سكسكه "دشمن" گرفته اند [2011 Sep] 
*محكوم به شكست بودند، چون دين و عقيده را اجباري ساخته بودند دولت مسئول است [2011 Sep] 
*مانيفستي براي يك رستاخيز  [2011 Sep] 
*هويت اعتراضات و انقلاب ها در دنياي امروز به بهانه هويت اعتراضات اخير در آذربايجان [2011 Aug] 
*وضعيت خاورميانه پس از آخرين تحولات موضوع داخلي است تا زماني كه مردم را سركوب نكنيد [2011 Aug] 
*‌ونداليسم ‌"بين نسلی" و علل ‌آن‌ در ايران  [2011 Aug] 
*نقش كنش هاى اجتماعى در توسعه  [2011 Aug] 
*چرا محمد را با چنگيزخان عوضي گرفتيد!؟  [2011 Aug] 
*كنش‌ معطوف‌ به‌ قدرت‌ مانع‌ توسعه‌  [2011 Aug] 
*فقاهت در اسلام نيست   [2011 Aug] 
*پژوهشی درباره حد رجم (سنگسار) در اسلام  «و من از شر این که سنگسارم کنید به پروردگار خود و پروردگار شما پناه می برم» [2011 Aug] 
*حكومت ظالم اسلامي نيست! دفاع از حكومتي كه ظلم كند، مشاركت در ظلم است! [2011 Jul] 
*مشكلات حقيقي دستگاه قضايي و انتظامي كشور كجاست؟  [2011 Jul] 
*اين هم شواهدي بر ادعاي ما  [2011 Jul] 
*فتنه بزرگ قرن؛ ساختاري امنيتي براي نقاب  [2011 Jul] 
*قايل توجه نوكيشان بر اساس قرآن مي توان هر كيشي اختيار كرد و دين اسلام نيز داشت [2011 Jul] 
*استقلال ملت هاي دربند پس از نيم قرن امروز سودان، فردا فلسطين  [2011 Jul] 
*جنبش خاموش ما دموكراتيك پيش مي رود جدي مي گويم: بفرماييد غنيمت تان را برداريد [2011 Jul] 
*جنبش تغيير كيش در راه است؟ چرا ما اقوام و اديان مختلف خود را به رسميت نمي شناسيم!؟ [2011 Jul] 
*در آستانه رستاخيز  [2011 Jul] 
*به پيشواز 18 تير خوانش روند تاريخ يك علم است: جنبش زنده پيش مي رود [2011 Jul] 
*كشتن نوكيشان قتل عمد است، تغيير كيش هرگز تغيير دين نيست  [2011 Jun]