حاشیه های ایرانی شصت و نهمین فستیوال کن
ایرج شكری
شصت و نهمین جشنواره سینمایی کن (11 تا 22 مه 2016) روز یکشنبه 22 مه با اعلام نتایج رای داوران در مورد فیلمهای شرکت کننده به کار خود پایان داد. در این فستیوال فیلم فروشنده اصغر فرهادی یک جایزه برای بهترین فیلمنامه و یک جایزه برای بهترین بازیگر مرد(شهاب حسینی) دریافت کرد.
خبر نتیجه فستیوال طبعا در همان شب 22( مه) در رسانه های خبری فارسی زبان خارج انعکاس یافت و در بعضی از پایگاههای خبر رسانی اینترنتی داخل هم منعکس شد و به جز این بنابر مطالب منتشر شده در این زمینه، علاقمندان سینما در داخل کشور از طریق شبکه های ماهواره ای به تماشای مراسم نشسته بودند. اما در سیمای رژیم(تلویزیون) اشاره ای حتی به آن نشده بود و گویا تنها شبکه خبر آن هم در نوار زیر نویس، خبر آن را داده بود.
صدا و سیمای آخوندی در اینمورد در رسانه های اینترنتی و شبکه های اجتماعی مورد انتقاد قرار گرفت. روز دوشنبه(روز بعد از پایان فستیوال) اخبار نیمروزی ساعت چهارده شبکه اول سیمای جمهوری اسلامی، دقایقی کوتاهی را به جایزه های فستیوال کن اختصاص داد و حتی لحظه کوتاهی تصاویر ترانه علیدوستی را با لباسی که در مراسم به تن کرده بود نشان داد. سایت «سی و یک نما» روز دوشنبه در گزارشی در این مورد نوشت:«...امروز در مهمترین بخش خبری یعنی اخبار نیمروزی ساعت چهارده شبکه اول سیما به طور مفصل به این خبر[جایزه برای فیلم فرهادی] پرداخته شد و در حالی که خیلی ها می خواستند پوشش بازیگران ایرانی در این مراسم را زیر سوال ببرند و حاشیه دار کنند، تصویر ترانه علیدوستی با لباس بسیار زیبا و فاخرش در قاب تلویزیون نشست».
در گزارش سایت یاد شده اما یاد آوری شد که صدا و سیما به اصغر فرهادی بی توجه بوده است و این شهاب حسینی بوده گزارش تلویزیون رژیم روی وی متمرکز بوده است. صحنه هایی از سریال تلویزیونی که او نقش بابایی را بازی کرده بود و او در لباس خلبانی در حال نماز خواندن بود و نیز بخشی از مصاحبه او در مورد این سریال که حکایت از حل شدنش در شخصیت خلبان حزب اللهی که شهاب حسینی نقش او را بازی کرده بود، داشت در گزارش سیمای آخوندی نشان داده شد(1) (بابایی یک خلبان حزب اللهی و کسی بوده که در مقام فرمانده پایگاه، در ایام محرم، در پایگاهی که بوده دسته سینه زنی راه می انداخته و نوحه خوانی می کرده است).
در واقع آنچه تلویزیون رژیم پخش کرده، تجلیل از«سید شهاب الدین حسینی» و «سرلشکر شهید» بابایی بود و نه کارگردان فیلم. در گزارش سایت «سی ویک نما» در این مورد آمده است: «به نظر میرسد انتخاب بخش هائی از حضور شهاب حسینی در کنفرانس مطبوعاتی سریال "شوق پرواز" هم کنایه ای بود که[ به منتقدان او در بین دوستداران سینما به خاطر بازی در نقش بابایی] گفته شود ، شهاب حسینی که از دیشب تا به حال مورد عنایت قرار می دهید همانی است که برای نقش "شهید بابائی" زیر سوال می بردید». از این جمله چنین برمی آید که آنچه برای رژیم «ارزشی» و مورد تایید است، از سوی بخش آگاه جامعه مطرود است و بازی کردن در نقش خلبانی حزب اللهی، حتی اگر در جنگ هم «شهید» شده باشد، بانظر منفی مردم مواجه است.
بابابی در سال 66 به اشتباه با شلیک پدافند هوایی سپاه در بازگشت از ماموریت از عراق هواپیمایش مورد اصابت قرار گرفت و کشته شد. در آن زمان همین آخوند روحانی، فرمانده کل پدافند هوایی کشور بود (از 64 تا 1370 این مسئولیت را داشته). همسر بابایی اخیرا درگذشت و رژیم خرتوخری آخوندی با یک «خاصه خرجی» بی معنی، برای او که نه نظامی بود و نه در عملیات نظامی کشته شده بود، درتهران تشییع جنازه نظامی برگزار کرد.
شهاب حسینی یا آن طور که تلویزیون رژیم اصرار دارد، «سیّد شهاب الدین حسینی»، به همراه همسرش در آذر 88 از جمله دریافت کنندگان جایزه «زوج خوشبخت» در جشنواره یی به همین نام از محمود احمدی نژاد بود که حج عمره جایزه این جشنواره بود. در عکس و خبر مربوط به این رویداد در سایت عصر ایران از دیگر منتخبان این جشنواره با این شرح نام برده شده است: «حجت الاسلام والمسلمین عبدالنبی نمازی نماینده ولی فقیه و امام جمعه کاشان، حجت الاسلام سیدحسن عاملی اردبیلی نماینده ولی فقیه و امام جمعه اردبیل، علی قائمی استاد دانشگاه و نویسنده فعال و موثر در تحکیم خانواده و ازدواج جوانان، غلامعلی حدادعادل و خانم ماهروزاده». شهاب حسینی چند سال پیش به حضور خامنه ای هم رسیده و سخنانی در حضور او در مورد ضرورت شناساندن شخصیت هایی بیشتری در زمینه های مختلف، به عنوان الگو برای جوانان بیان کرد. (2).
اعلام انتخاب او به عنوان بهترین بازیگر مرد در فستیوال کن، خبرگزای فارس مصاحبه ای از او را به عنوان «بزرگترین آرزوی شهاب حسینی قبل از مرگ» در روی سایت خود قرار داد که وی در آن ساختن فیلمی در مورد امام حسین و عاشورا را به عنوان بزرگترین آرزوی خود ذکر کرده بود. خبرگزاری فارس با این کار می خواست جزو نیروهای «ارزشی و خودی» بودن او را به رخ دیگران بکشد.
شهاب حسینی البته بازیگر با استعدادی است. اطلاعات چندانی در مورد گرایش سیاسی و اجتماعی او ندارم. گمانم از احمدی نژاد لااقل مدتی حمایت می کرده است ولی مطمئن نیستم. آدم خدا باوری است(همچنان که موقع گرفتن جایزه آن را به نمایش گذاشت). احتمالا به بعضی چیزهایی که این رژیم پلید ضد ایرانی جنایتکار در این سالهای سیاه و ننگین حیاتش، تلاش کرده به عنوان ارزش و حقیفت، جا بیاندازد، باور دارد. ازجمله جنگ ویرانگری را که خمینی و همدستانش 8 سال با شعارهایی مثل «جنگ جنگ تا رفع فتنه از عالم» و «فتح قدس از راه کربلا» ادامه دادند در حالی که همان ماههای اول امکان قطع جنگ و بعد هم امکان دریافت غرامت وجود داشت، اما با پر رویی وقاحت آن را «دفاع مقدس» می نامند. به نظر می رسد او مثل بعضی ها به همین «دفاعی» بودن آن باور دارد. اما با سخنانی که در حضور خامنه ای( 12 تیر 1389) در ارتباط با تولید سریال زندگی بابایی بیان کرده، به نظر می رسد که او به لحاظ «ارزشی» در همان قالبی نیست که حزب اللهی ها قرار دارند. به هر حال حداقل گند و کثافت غوطه خوردن در فیلم «قلاده های طلا»، از سر و رویش نمی بارد. او در آن فرو نرفت و مثل امین حیایی و محمد رضا شریفی نیا از شرکت کنندگان در آن نیست.
در میان واکنشها به جوایز کن برای فرهادی، شمقدری حرامزاده معاون سینمایی وزارت ارشاد در دولت محمود احمدی نژاد(دولت دهم)، نیز به میدان آمد و تلاش به تخطئه جایزه فرهادی کرد. همانگونه که تلاش کرد، اسکار فرهادی را نتیجه «لابی سازی» خودش در این زمینه ارائه کند که البته تودهنی های چندی خورد و مورد تمسخر قرار گرفت. شمقدری با استناد به این که فیلمهای متعددی برای «دفاع مقدس» ساخته شده که در بین آنها فیلمی های خوبی بوده است و به فستیوال کن فرستاده شده و در تمام این سالها هیچکدام از آنها برای شرکت در فستیوال انتخاب نشده است گفته است «همه فستیوالها سیاسی هستند» و با اشاره به مطلبی از نشریه ورایتی که بنا به روایت او ارتباطی بین این جایزه و دوره «پسا برجام» قائل شده، گفته است:« در واقع غرب فکر میکند پس از برجام ایران به آمریکا نزدیک شده، پس این جایزه را به فرهادی بدهیم».
این سانسورچی فرومایه و معان وزارت ارشاد و رئیس سازمان سینمایی دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد رذل، اصلا به یاد نمی آورد که جوایز متعددی فیلمهای مختلف از جشنواره های برلین و ونیز و کن و لوکارنو و... گرفته اند که به سالها قبل و زمانی که برجامی در کار نبود بر می گردد. اینان بالاخره یک برچسبی پیدا می کنند یا به فیلم یا به جشنواره یا به هردو بزنند. یک رویداد در داخل کشور، مثل آفتاب به روشنی نمایانگر تضاد فرهنگی مردم با این رژیم و معیارهای تحمیلی آن است. اخیرا فیلمی کمدی و طنز آمیز به اسم «50 کیلو آلبالو» در ایران روی اکران رفته که استقبال بسیاری از سوی مردم از آن شده است و فروش بسیار خوبی داشته. اما آیت الله ها و دست اندرکاران رژیم با این فیلم مساله دارند و علی جنتی وزیر ارشاد اسلامی رژیم، گفته است نباید به آن مجوز داده می شد. او گفته است که بعد از اعتراضات آن فیلم را دیده است و به نظر او« فروپاشی و سقوط خانواده را ترویج میکند و با آرایش نامناسبِ بازیگران الگوی نامناسبی را ارائه میدهد»(3) و مخالفت خود را با اکران آن بیان کرده است.
اما جالب ترین رویداد یا نکته یی که در حاشیه این فستیوال به چشم می خورد و حتما «آخوند آزار» و پاسدار خفه کن بوده است، وضع لباس خانمهای بازیگر و سینماگر ایرانی شرکت کننده یا حاضر در این فستیوال بود. البته این را هم باید اینجا یاد آوری کنم که عبور از روی فرش سرخ برای بعضی از بازیگران خارجی، فرصتی برای مسابقه در نمایش گرایشات مبتذل و شخصیت پوشالی شان است ولباسهای می پوشند که آدم می ماند که آیا کسانی که این رفتار ابلهانه برای جلب توجه عکاسان از آنها سر می زند، عقل و شعور درستی دارند(4)؟
لباسهای شیک و برازنده خانمهای ایرانی که بنا بر اطلاعات موجود در اینترنت، توسط طراحان داخل کشور تهیه شده البته در عین رعایت حد و حدودی که ایرادات «شرعی» بر آن وارد نباشد، نسبتی با پوشش «حاج خانمی» و پوشش «فاطمه کماندوها» و گزاراشگران چادر بسر صدا و سیمای رژیم نداشت. و نکته آخر و خنده دار این که یکی از روزنامه های اینترنتی رژیم عکسهایی از ترانه علیدوستی و سحر دولتشاهی با لباسهایی که در کن به تن داشتند را با عنوان «لباس عجیب ترانه علیدوستی» و «لباس عجیب سحر دولتشاهی» درج کرده بود، شاید از این که این خانمها بسیار آراسته و متفاوت از آنچه در پوشش تحمیلی جمهوری اسلامی دیده می شوند، جلوه گر شده اند، تعجب کرده باشند.
1- گزارش تلویزیون رژیم در مورد جوایز جشنواره کن به فیلم اصغر فرهادی
https://www.youtube.com/watch?v=NTjKoY-Ao88
2- سخنان شهاب حسینی در حضور خامنه ای که12 تیرماه 1389 صورت گرفته است
https://www.youtube.com/watch?v=Ev2W9ccGOVs
3- http://www.farhangnews.ir/content/203217
4 - عکسهای از چند نمونه از لباس مبتذل زنان بازیگر در مراسم اسکار یا فستیوال کن
۷ خرداد ۱۳۹۵ - ۲۷ مه ۲۰۱۶
http://iradj-shokri.blogspot.fr/
منبع:پژواک ایران